Lyckat skifte efter Stenbeck

För ett år sedan avled finansmannen Jan Stenbeck, och en av frågorna som då ställdes var hur det skulle påverka alla hans bolag. I dag kan man säga att skiftet har gått bättre än vad många trodde.
– Visst är det en saknad, men samtidigt så har styrelsen tagit en betydligt mer aktiv roll, och stöttat mig och bolaget, säger Lars-Johan Jarnheimer, VD för Tele2. – Jag är ganska van vid spekulationer i den här branschen, när det gäller oss själva, och det är inget jag tagit något allvarligare på. Tele 2 uppåt Ett av många bevis på att tronskiftet från Jan Stenbeck till dotter Christina, och alla stenbeckdirektörer, har lyckats, är teleoperatören Tele 2, som redovisar sitt andra kvartalsresultat idag. Vinsten blev 567 miljoner kronor, jämfört med 249 miljoner förra året. Även omsättningen ökade det andra kvartalet i år, liksom antalet nya kunder. Tillväxten finns främst i Syd- och Östeuropa. För ett år sedan handlade diskussionen om det skulle bli huggsexa om de olika bolagen, och om det skulle bli en maktkamp mellan flera av de profilerade direktörerna som tidigare levt i Jan Stenbecks skugga. Bättre än väntat I dag kan man säga att bolagen med kända varumärken som till exempel Metro och MTG och Tele 2, samt maktbolagen Kinnevik och Invik, går bättre än väntat. Aktierna tillhör vinnarna på Stockholmsbörsen hittills i år. Tele 2 är guldägget, gratistidningen Metros förluster är fortfarande betydande, men minskande, enligt halvårsrapporten. En uthållig internationell miljardsatsning kan ge ett bättre resultat på sikt. Gratistidningen finns ju numera i många storstäder. Marknaden positiv Dottern Christinas har tagit plats i styrelserna för maktbolagen, och även om inga direkta beslut än så länge i alla fall, kan urskiljas som bär hennes signum, kan man säga att tronskiftet har gått smärtfritt. Direktörerna styr, ägaren sitter med i båten, och marknaden gör tummen upp.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".