Uppåt för Stenbeckbolagen

För ett år sedan avled finansmannen Jan Stenbeck och en av frågorna som då ställdes var hur det skulle påverka alla hans bolag. Idag kan man säga att skiftet har gått bättre än vad många trodde. Och Tele2:s kvartalsresultat visar att bolagen är på rätt väg, säger VD Lars-Johan Jarnheimer till EkonomiEkot.
Ett av många bevis på att tronskiftet från Jan Stenbeck till dotter Christina, och alla stenbeckdirektörer, har lyckats, är teleoperatören Tele 2, som redovisar sitt andra kvartalsresultat idag. Vinsten blev 567 miljoner kronor, jämfört med 249 miljoner förra året. Även omsättningen ökade det andra kvartalet i år, liksom antalet nya kunder. Tillväxten finns främst i sydeuropa och östeuropa. För ett år sedan handlade diskussionen om det skulle bli huggsexa om de olika bolagen, och om det skulle bli en maktkamp mellan flera av dom profilerade direktörerna som tidigare levt i Jan Stenbecks skugga. Idag kan man säga att bolagen med kända varumärken som till exempel Metro och MTG och Tele 2, samt maktbolagen Kinnevik och Invik, går bättre än väntat. Aktierna tillhör vinnarna på Stockholmsbörsen hittills i år. Tele 2 är guldägget, gratistidningen Metros förluster är fortfarande betydande, men minskande, enligt halvårsrapporten. En uthållig internationell miljardsatsning kan ge ett bättre resultat på sikt. Gratistidningen finns ju numera i många storstäder. Dottern Christina har tagit plats i styrelserna för maktbolagen, och även om inga direkta beslut, än så länge i alla fall, kan urskiljas som bär hennes signum, kan man säga att tronskiftet har gått smärtfritt. Direktörerna styr, ägaren sitter med i båten, och marknaden gör tummen upp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".