Trots missnöje anlitades oseriös entreprenör

Många av landets kommuner som placerat unga kriminella hos vårdföretagaren Anders Roxe har varit missnöjda med hur han bedrivit vården, det har Ekot rapporterat om. Men det finns kommuner där socialtjänsten anlitat samma vårdföretagare flera gånger trots att man varit missnöjda med vården tidigare.
– Vi hade ju trott att det skulle vara ute på sjön under någon vuxen ledning, men inte mycket av det uppfylldes. De lämnade aldrig hamnen och kom aldrig ut på sjön, så den delen blev det ingenting av, säger Lena Hellman på socialförvaltningen i Uppsala där man i början av 90-talet gjorde sin första placering på Anders Roxes värstingseglats. Men sen blev det väl en till resa efter några år? – Ja, tyvärr blev det en till. Trots att man var missnöjd med hur Anders Roxes vårdföretag bedrivit vården så beslutade socialtjänsten i samma kommundel i Uppsala några år senare att placera en annan värsting hos samma vårdföretag. Handledaren var berusad Den här gången skulle resan gå till England men inte heller nu blev det någon segling eftersom båten låg i hamn för reparation. Killens handledare var berusad och återigen fick behandlingsresan ett abrupt slut. – Ja, tyvärr blev det på samma sätt som tidigare. Ni hade en dålig erfarenhet av företaget men köpte ändå en ny resa. Hur kan det komma sig? – Ja, det låter ju inte speciellt klokt. Även andra kommundelar inom Uppsala kommun, till exempel Gottsunda kommundel, hade tidigare anlitat samma företag och också då slutade resan i kaos, bland annat eftersom den som var ansvarig för vården drack alkohol. – Det är brist i kommunikation eller så är det att erfarenhet försvinner och inte alltid är tillgänglig. Så kan det också vara. Köpt för 30 miljoner Sedan 1991 har landets kommuner köpt vårdplatser hos Anders Roxes vårdföretag för cirka 30 miljoner kronor, visar vår kartläggning. Anders Roxe själv menar att han alltid sätter de ungas bästa först och några kommuner anser att det varit väl investarade skattepengar men för många andra som i fallet Uppsala kommun anser man att pengarna borde gått till något annat. – Det kändes väl som en bitter läxa. Borde kommunen ta större ansvar för att kontrollera vad det är för företag som man anlitar? – Man bör ju göra allt för att ta reda på att det ska kunna fungera, för det är klart att det är ett stort ansvar att använda sig av skattepengar.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".