Köprekord för handeln

Juni blev en rekordmånad för den svenska handeln. Försäljningen steg 5,5 procent jämför med samma månad i fjol. Mest steg försäljningen av sällanköpsvaror som exempelvis vitvaror.
Gunnar Bronzelius, som säljer dammsugare och kylskåp i sin butik i centrala Stockholm, säger att juni var en bra månad, och att värmen i juli ytterligare fått fart på försäljningen av framför allt kylskåp. – Folk har kommit in och vill byta sina gamla kyl och frysar mot nytt. Jag tror att energin spelar roll, att den har blivit dyr. Man vill ha mer energisnåla, A-klassade skåp. Många byter kylskåp Det är sällanköpshandeln som har ökat mest, alltså försäljningen av exempelvis kylskåp, frysar och dammsugare, som steg med hela 6,6 procent i juni jämfört med motsvarande månad i fjol. Men försäljningen av bröd, smör och mjölk översteg också förväntningarna. Dagligvaruhandelns omsättning ökade med 4,4 procent i juni, enligt Statistiska centralbyrån. Sett till hela första halvåret i år la vi ut 3,5 procent mer på inköp mellan januari och juni, jämfört med samma period förra året. Handla i stället för att resa Hans Löwlund, regionchef på Svensk Handeln i Stockholm, förklarar de goda tiderna med minskat utlandsresande. – Jag tror att det har en koppling till att vi turistar mycket mer hemma i Sverige nu än tidigare. Det ser vi ju på statistiken över utlandsresorna och det genomsyrar naturligtvis hela konsumtionsmönstret. Det är kul att handla. Det var bättre väder i juli. Hur tror du statistiken blir då? – Ska vi följa trenden borde statistiken vara sämre för juli, för då ligger man hellre på stranden. Men samtidigt vet vi att många av företagen kör mycket kampanjer och aktiviteter just i juli och i början på augusti. – Så att det finns möjlighet att göra en bra affär kan leda till att konsumtionstalen kan hålla sig uppe ganska bra.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".