Uppåt för Reinfeldt.

Ökat stöd för Moderaterna i finanskrisen

Stödet för Moderaterna är det största på tolv år och skillnaden mellan blocken minskar. Det visar Sifos väljarundersökning för mars. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, tror att orsaken är finanskrisen, som gynnar det parti som har den högsta posten i regeringen.

– Det är mycket medialt fokus på statsminister Fredrik Reinfeldt och han framstår i den här situationen som regeringens ledare och den här effekten som man då har att befolkningen tenderar att sluta upp bakom sittande regering i händelse av kris som nu i finanskrisen då leder det till att stödet blir just för den starke mannen i regeringen, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Moderaterna får 31 procent av väljarsympatierna i senaste Sifo. Det är en uppgång med nästan fem procentenheter sedan i februari. Och det största stödet i en sifo-undersökning sedan 1997.

Samtidigt har det rödgröna blockets ledning minskat från sju till 3,3 procentenheter. Och det beror till stor del på att regeringen varit skicklig med att hantera krisen, tror Ulf Bjereld.

- Man har hållit ihop, man har hållit sams, inte börjat bråka inbördes om det här.

Oppositionen har varit duktig på att kritisera regeringen, men inte på att ha egna idéer, säger Bjereld som tror att det allt mindre gapet mellan alliansen och oppositionen gynnar regeringen också psykologiskt.

– Det blir en lite paradoxal situation. Den rödgröna koalitionen har haft det signifikanta överläget i opinionen, 50-60 mätningar i rad sedan valet 2006. Men fokus kommer ju inte på överläget utan fokus kommer på det minskade gapet och på det sättet framstår den rödgröna koalitionen som en förlorare, enligt Bjereld.

Mikael Gilljam, också han statsvetarprofessor, tror att krisen tvingat oppositionen att visa sig, och att detta har gynnat regeringen.

– Förut var det mer av spel mot ett mål, att journalister granskade den borgerliga regeringens politik men nu i och med finanskrisen så har också oppositionen, Mona Sahlin, tvingats ut på banan och visa att de inte är några världsmästare de heller. Så svenska folket har då fått jämföra två alternativ på ett annat sätt.

– Sedan har också Mona Sahlins ledarskap ifrågasatts samtidigt. Det är bara att tacka och ta emot för de borgerliga också den diskussionen om vilka som ska få lov att ingå i det rödgröna samarbetet.

Men allt är inte guld för regeringen.

Sifo visar att Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag, vilket äventyrar Alliansens fortsatta regeringsinnehav. Mikael Gilljam tror att partiet kommer att räddas av borgerliga broderröster.

Och Ulf Bjereld tycker att Kristdemokraterna står inför en svår balansakt.

- Kristdemokraterna måste hitta en profilfråga som de kan lyfta fram inför väljarna samtidigt som den inte rubbar enigheten i den borgerliga alliansregeringen.

Mikael Gilljam ser också en annan paradox i den senaste tidens väljarundersökningar.

– Svenska folket skulle väl egentligen vilja ha en vänsterregering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samtidigt som de skulle vilja ha Fredrik Reinfeldt som statsminister och Anders Borg som finansminister, säger Gilljam.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Resultat alla partier:

  • V 5,5 (-0,1)
  • S 37,5 (-0,4)
  • MP 6,6 (-1,1)
  • C 6,3 (+0,4)
  • FP 5,6 (-2,1)
  • M 31,1 (+4,9)
  • KD 3,3 (-1,0)
  • SD 2,6 (-0,9)

Sifforna inom parantes visar förändring från Sifos förra mätning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".