Arnegård Hansen säger att Svenskt Näringsliv inte är tondövt utan har "örat mot marken". Foto: Bertil Ericsson/Scanpix.
Svenskt Näringsliv:

"Borg vill plocka populistiska poäng"

Svenskt Näringsliv går nu till motattack mot finansminister Anders Borg, efter hans uttalanden i Ekots lördagsintervju i går. Svenskt Näringslivs ordförande Signhild Arnegård Hansen menar att finansministerns uttalande är populistiskt och att finansministern inte vet vad han pratar om.

– Jag blev väldigt förvånad eftersom regeringen har sagt att man låter parterna sköta de här frågorna. Visserligen har man från arbetsmarknadsministern beklagat att det inte blev några förhandlingar, men inte gett någon skulden. Här går Anders Borg och vänder sig emot oss i en fråga han inte verkar vara så välinformerad i.

Tidigare i veckan avbröt Svenskt Näringsliv förhandlingarna med facket om ett nytt huvudavtal.

Svenskt Näringsliv ville bland annat förändra turordningsreglerna så att arbetsgivarna på ett annat sätt skulle få bestämma vilka anställda som ska sägas upp vid varsel.

I går i Ekots lördagsintervju gick finansminister Anders Borg till hårt angrepp mot Svenskt Näringsliv för detta.

– Om man verkligen vill skada tilltron till näringslivet och marknadsekonomin då ska man som en del företrädare, det tycker jag man även ser hos Svenskt Näringsliv, agera som att man är ett särintresse för väldigt rika personer och driva frågor utifrån vad de personerna har för intressen.

– När jag nu tittar på arbetsrättsliga regler i Sverige då kan jag notera att här kan man säga upp 30-40 procent av personalen på sex-nio månader i Sverige. Vi har en av Europas mest flexibla arbetsmarknader. Det känns inte aktuellt att man i ett sådant läge skulle ta upp en diskussion om arbetsrätten. Och när de då gör det så tycker jag att det känns lite tondövt. Nu ser vi att den svenska arbetsmarknaden är väldigt flexibel, sa Anders Borg.

Men Signhild Arnegård Hansen menar att finansministern har fel.

– Vad vi ser i dag är ju snarare det att krisen har visat ytterligare behov av att ändra de här reglerna. Så vi sätter ju verkligen örat mot marken för att se vad de stora svårigheterna är för företagen i dag. Svårigheterna som gäller när det gäller de här varslen är att ju just att man får behålla den kompetens som man behöver. Nu är det så att det är de yngre som går, de är den färskaste och nyaste kompetensen, och ofta har kvinnor i tekniktunga företag kortast anställningstid och då blir det en väldigt homogen grupp kvar, och det vet vi att det är aldrig bra när man ska bygga en kompetens inför framtiden. Så det är det frågan handlar om.

Hon menar också att Anders Borg inte vet vad han pratar om när han säger att Svenskt Näringsliv agerar som att man är ett särintresse för väldigt rika personer. Enligt Signhild Arnegård Hansen handlar Borgs uttalanden om en sak.

– Populistiska uttalanden för att ta lättköpta poäng. Jag tror att han behöver studera vår medlemsstruktur lite bättre. Vi har 55 000 medlemsföretag, knappt 99 procent har färre än 200 anställda och 70 procent har färre än 10 anställda, och jag tror inte att de skulle kunna betecknas som en rikemansklubb, det är företagens intressen som vi måste ta till vara.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".