ÖB tillsätter utredning av resor

ÖB Johan Hederstedt kallade till presskonferens på tisdagen för att svara på den kritik som rikats mot försvarsledningens omdiskuterade representation. ÖB och hans fru har till exempel fått ersättningar de inte skulle ha haft. Johan Hederstedt har beslutat att tillsätta en utomstånde granskning av reglerna.
– Det är jag som är chef för Försvarsmakten, och som har det yttersta ansvaret för att våra regler följs. På den punkten vill jag vara mycket tydlig, säger ÖB Johan Hederstedt. Det var först när Svenska Dagbladet skrev om försvarets bristande hantering av representationen som Johan Hederstedt blev medveten om att allt inte gick rätt till. Allt ska nu granskas av externa revisorer, och även av de ordinarie. Till exempel har försvarsledningens fruar fått betalt när de rest med sina män inom Sverige, trots att reglerna inte tillåter det. Johan Hederstedt själv var ledig i Thailand, utan att ta semester. Och hans fru fick felaktigt ersättning. – Det spelar ingen roll vilka belopp det är, utan är det så att man har gjort fel så ska det betalas tillbaka, säger ÖB. Vilka konsekvenser drar du av det som har hänt? – Konsekvenserna är att vi måste skärpa oss när det gäller vår egen internkontroll så att det här blir bättre, svarar han. Du har själv ett förordnande som går ut vid årsskiftet. Hur tror du att det här påverkar dina möjligheter att få fortsätta? – Den bedömningen gör inte jag, utan det får regeringen göra. ÖB Johan Hederstedt kallade till presskonferens på tisdagen för att svara på den kritik som rikats mot försvarsledningens omdiskuterade representation. ÖB och hans fru har till exempel fått ersättningar de inte skulle ha haft. Johan Hederstedt har beslutat att till sätta en utomstånde granskning av reglerna. Bo Lundgren har redan riktat kritik mot dig, tror du att det har betydelse? – Nej det tror jag inte. Men det är klart att det är regeringen som utser näste ÖB, och regeringen burkar skapa ett stort stöd för detta. Hur allvarliga är din förseelser tycker du? – Jag tycker att man ska se dem i relation till allt annat. Om jag har gjort några fel så ska de rättas till.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".