Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oreglerad vård av unga ska utredas

Flera värstingseglatser, där unga kriminella vårdats till sjöss, har stoppats efter att socialtjänsten upptäckt allvarliga brister hos företaget som ansvarat för vården. Vilka krav som ska ställas på de som bedriver vård av unga finns det i dag inga regler för, men regeringen har gett socialstyrelsen uppdraget att utreda frågan.
Anders Paulsen som tidigare jobbat som skeppare på en värstingseglats är kritisk till hur lätt det är att få tillstånd till att bedriva sådan här vård. - Verksamheten var så långt ifrån professionell man kunde önska sig, utan här var det frågan om förvaring av ungdomar, inte behandling, säger Anders Paulsen. Anders Paulsen är idag chef för sjömanskolan Marina läroverket i Danderyd. Under den tid han jobbade på värstingseglatsen fick han se saker som upprörde honom. Personalen som skulle vårda de kriminella ungdomarna var outbildad och i vissa fall helt olämplig. - Ja, han som var projektledare, och ansvarig för behandlingen ombord. Han söp ju till med jämna mellanrum och låste in sig i sin hytt och var inte anträffbar, säger Anders Paulsen. För att få tillstånd att bedriva vård av unga krävs i dag bara att man uppfyller, som det heter, kravet på god kvalitet och säkerhet. Några detaljerade föreskrifter finns inte, utan det är upp till länstyrelsen att avgöra om man tycker en person verkar lämplig utifrån mer allmänna riktlinjer som finns i socialtjänstlagen. Men det här vill nu regeringen ändra på. I mitten av juni i år beslutades att socialstyrelsen ska utreda vilka krav som ska ställas på den som vill bedriva vård av unga. - Det finns ju till exempel inte närmare preciserade regler kring vilken kompetens den som förestår en sådan här verksamhet ska ha, säger Per Ödman, jurist på Socialstyrelsen. Med de nya reglerna ska bli lättare för länstyrelsen att bedriva tillsyn av vårdföretagen. Är reglerna klara är det också lättare att veta när någon bryter mot dem. Anders Paulsen på sjömansskolan i Danderyd tycker att man ska ställa hårdare krav på dels de som driver företagen och den personal som anställs. Först då kan värstingresor vara ett alternativ. – Det måste vara en kombination av miljön i en båt, och att det finns duktiga vuxna runt omkring de här ungdomarna, som kan hjälpa dem att komma tillbaka in på banan, säger Anders Paulsen.
Jonas Alsgren och Mikael Funke
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".