Polisen påminner om passfrihet

Efter att Sverige gick med i Schengensamarbetet för snart två och ett halvt år sedan ska det inte behövas pass för att resa till andra Schengenländer. Trots det kräver många flygbolag ändå pass. Men nu skriver Rikspolisstyrelsen till resebolagen och påpekar att pass inte är tvunget.
Varje dag är det mellan 20 och 50 resenärer på Arlanda som måste betala för provisoriska pass, berättar ordningspolisen där. Ibland för att passet gått sönder eller glömts hemma. Kan inte kräva pass Men många gånger för att flygbolagen kräver pass trots att resan ska gå till ett land inom Schengenområdet. Det får de inte göra, säger Hans Pont på Rikspolisstyrelsen. – Inom Schengen får man resa utan att det ska förekomma någon pass- och personkontroll. Genom att flygbolagen begär att man ska visa pass när man checkar in sätter man Schengentanken ur spel. Okunnighet är en förklaring Det kan finnas flera skäl till att flygbolagen kräver pass, säger Hans Pont. Ett är okunnighet och i dag skickar Rikspolisstyrelsen ut en skrivelse till alla flygbolag, rederier och researrangörer om att passfrihet är det som gäller inom Schengen. Men trots att det inte behövs för själva resan kan det ändå vara bra att ha med sig passet utomlands. Det är fortfarande den legitimation som fungerar bäst i hotell eller på banker. – Visar du ett pass vid en kontroll i ett annat Schengenland då är det ett erkänt dokument och då går kontrollen mycket fortare.
Gunilla Österlund
Dessa länder tillhör Schengen: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike. EU-länderna Storbritannien och Irland är inte med i Schengensamarbetet ännu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".