FOI skärper regler för utlandsresor

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, skärper rätten att besluta om utlandsresor. FOI ska dessutom visa regeringen rapporten om sin resa till Irak. Det kom fram efter det möte som försvarsdepartementet kallat till med ledningen för FOI.
Försvarsdepartementets expeditions- och rättschef, Ingvar Åkessson, anser att det är allvarligt det som hänt. – Det är det här att rusa iväg och inte tänka sig för, att negligera en hel del regler om behörigheter. – Att låta bli att informera sin ledning och därigenom kommer regeringskansliet inte att bli informerat om man agerar på utländsk botten på ett sätt som gör att Sverige ändå blir berört. Kanske utrikespolitiskt. Underkänner agerandet På punkt efter punkt underkänner Ingvar Åkesson agerandet kring den resa i juni som två av FOI:s experter gjorde för att hjälpa tv-produktionsbolaget WTN i arbetet med att till exempel hitta spår efter Saddam Husseins påstådda massförstörelsevapen. Det innebar att de skrev under ett sekretessavtal där de lovade att inte avslöja någonting om vad de sett eller varit med om i Irak, inte ens inom FOI. Resebestämmelser ses över Vid mötet som pågick i en och en halv timme, beslutades bland annat att FOI:s resebestämmelser ska ses över så att det i fortsättningen bara är generaldirektören och överdirektören som kan besluta om resor till länder som bedöms som politiskt känsliga. Inte en avdelningschef som i det här fallet. Regeringen ska läsa reserapporten Det är nu också helt klart att regeringen, med den nu semesterlediga försvarsministern Leni Björklund, kommer att kunna läsa de två experternas rapport om Irakresan. – Vi är som myndighet tvungna att följa svensk lagstiftning som säger att i ett sådant här fall har myndighetsledning och regeringen rätt att ta del av aktuell information, säger FOI:s tillförordnade generaldirektör Ingvar Roos. Hur der du på eventuella skadeståndsanspråk från WTN? – Vi har inte övervägt frågan och vi tror inte heller att man kommer att vidtaga sådan åtgärder från bolaget. Vad vet ni om bolaget? – Vi vet ingenting egentligen På direkt uppmaning från Försvarsdepartementet kommer FOI att undersöka vad för slags bolag WTN med den svenska nyhetsansvariga, Wera Maria Cedrell är för något. Ekot har dock ringt runt till flera internationella nyhetsbolag, som Associated Press, Reuters och även Sveriges Television. Vi har också ringt till det stora amerikanska TV-bolaget NBC som Wera Maria Cedrell direkt utpekat som ett av alla bolag som WTN arbetat för. Ingen av dom ansvariga som Ekot pratat med vid bolagen säger sig känna till WTN och vad tv-produktionsbolaget arbetar med. Cedrell vill dock inte ge några som helst kommentarer.
Jan Andersson i samarbete med Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".