Portugal kämpar med skogsbränder

I Portugal har dödssiffran efter de svåra skogsbränderna, som rasat runt om i landet i mer än en vecka, ökat till elva. Detta sedan två äldre människor på tisdagen hittats döda där bränderna dragit fram.
Samtidigt har dock brandmän lyckats omringa de flesta av de större brandhärdarna och få elden under kontroll, berättar Patricia Gasper på Portugals brand- och civilförsvar. Hon tillägger att det här är de värsta bränderna som drabbat landet på 15 år. Ger resultat Patricia Gasper berättar om slutkörda brandmän som utfört heroiska insatser och kämpat mot lågorna dygnet runt, och att detta nu börjar ge resultat. Med en kombination av tur och skicklighet har man nu lyckats omringa och kontrollera flera av de största brandhärdarna. Tur därför att den värmebölja, med temperaturer på över 40 grader, som legat som ett lock över den iberiska halvön och södra Frankrike nu avtagit lite. Skicklighet därför att man insett vikten av att tilldela massiva resurser för att bekämpa elden. Uppemot 4 000 brandmän och militärer, 40 flygplan och över 1 000 fordon har satts in i arbetet. Temperaturen stiger Men än är det för tidigt att andas ut. Redan i morgon, onsdag, förväntas temperaturen stiga och då är man beredd igen. Portugal har lamslagits av bränderna, som drabbat 15 av landets 18 regioner. Bränderna har medfört skador på infrastukturen. 100 000 portugiser saknar ström och 10 000 är utan telefon efter att ledningarna brunnit upp. Få evakuerade Dessbättre har bränderna inträffat i glest bebodda områden och antalet evakuerade har kunnat hållas nere. På måndagen proklamerade den portugisiska regeringen krisläge, vilket gör att de drabbade regionerna kan få stöd från speciella EU-fonder. Den portugisiska regeringen har lovat att de som drabbats ska få ekonomisk kompensation.
Michael Töpffer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".