SSU undvek ta ställning i EMU-frågan

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU beslutade på tisdagskvällen på sin kongress att varken säga ja eller nej till EMU. Detta för att undvika intern splittring.
Ewelina Tokarczyk från förbundsstyrelsen vädjade till ombuden att tänka på organisationens bästa när det var dags för omröstning. – SSU är större än bara ett kongressbeslut. Kom ihåg det. Och SSU är större än var och en av oss härinne, sa hon. Splittrad kongress Efter den tankeställaren fick styrelsen med sig majoriteten, även om drygt 40 procent av ombuden röstade nej till EMU och många inlägg i debatten propagerade både för ja och för nej och för en tydligare linje. – Jag tycker att Sverige ska ta ett ökat ansvar inom Europa och delta fullt ut. Det innebär att man måste rösta ja, sa ombudet Johan Hassel. – Jag kompromissar inte med svenska kvinnors rätt att arbeta. Därför kommer jag att rösta nej till EMU och det vill jag att SSU också gör, sa ombudet Sofia Olsson. – Jag tycker att det känns lite pinsamt när vi som politiskt aktiva inte kan besluta oss för hur vi vill att Europa ska utvecklas. Hur kan vi då kräva att de som ska rösta i valet den fjortonde september ska kunna göra det, när vi inte ens själva har gjort det? sa ombudet David Nordström. Ville undvika strid Men ambitionen att undvika en liknande strid som den för två år sedan, när SSU sa ja till EMU med endast en rösts övervikt, gick i dag före allt annat. – Vi ska kunna kramas även när vi träffas senare, kunna mysa litegrann tillsammans och ha en trevlig stund och så, sa ombudet Magnus Knutsson.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".