Svensk-irakisk tv-chef har slutat

USA har förlorat propagandakriget i Irak. Det säger den svensk som för fyra månader sen blev det nya Iraks första tv-chef. Nu lämnar Ahmed Al-Rikabi sitt jobb på tv:n i Bagdad, eftersom han menar att koalitionen inte ger något stöd till medierna, och inte förstår hur viktigt det är med fri press.
– Jag har slutat därför att det har blivit omöjligt att fortsätta under de nuvarande omständigheterna, tyvärr. Vi har en ledning som inte förstår situationen i Irak tillräckligt, som inte förstår kulturen och den politiska situationen, säger Ahmed Al-Rikabi. Inga pengar Irakiska tv:n ska producera 16 timmar sändningar varje dag, men det finns bara fem kameror för det som ska vara hela landets tv. Det finns inte några pengar att köpa datorer för, redigeringsutrustningen fungerar inte, och personalen får så låga löner att de mest kompetenta journalisterna slutar. Det säger Ahmed Al-Rikabi som blev chef för den USA-ledda irakiska tv:n i april i år. Uppgiften var att bygga upp en fri tv efter Saddam Husseins fall, men någon uppbyggnad har det inte blivit. Förlorat propagandakrig Dessutom har USA förlorat propagandakriget i Irak säger Al-Rikabi. Det har vunnits av arabiska tv-kanaler som al-Jazira och al-Arabiyya menar han, kanaler med betydligt mer pengar och professionalitet, och som irakierna mycket hellre tittar på. Och det får stora konsekvenser: – Möjligheterna att förbättra relationen mellan irakiska folket och koalitionen kommer att bli minimala, och det kan även leda till säkerhetsproblem, säger han. Rykten sprids Amerikanerna som kontrollerar irakiska tv:n är både okunniga och ointresserade säger en ganska så uppgiven Ahmed Al-Rikabi, som sa upp sig i fredags och åkte hem till sin bostad i London. Och han säger att i ett land utan fungerande medier så uppstår det lätt rykten. – Konspirationsteorierna är mycket starka. Därför behövs information hela tiden, säger Ahmed Al-Rikabi.
Sara Stenholm, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".