USA kan skära ner lån till Israel

USA överväger att skära ner sina lån till Israel med nio miljarder dollar. Detta för att få den israeliska regeringen att ändra sina planer på att bygga en avspärrning mot palestinierna.
För Israel är det ekonomiska stödet från USA av oerhörd betydelse. Om det nu skulle minska så skulle det få allvarliga följder. Enligt tidningen New York Times är detta dock vad USA nu överväger. Anonyma källor i Bush-administrationen säger att det finns planer på att frysa lånegarantier på 9 miljarder dollar, mer än 70 miljarder kronor, som kongressen redan beslutat om. Omstritt bygge Åtgärden skulle syfta till att få den israeliska regeringen att modifiera sina planer på att bygga en kontroversiell avspärrning mot palestinierna. Palestinierna, som kallar avspärrningen en mur, säger att den kommer att hindra deras rörelsefrihet och dessutom delvis går över rent palestinska områden. Israel säger att avspärrningen behövs för att stoppa bland annat självmordsbombare. President George W. Bush har i tidigare framträdanden kallat bygget för ett ”problem” och utrikesminister Colin Powell sa häromdagen att han var ”bekymrad” över planerna. En påtryckning Officiellt har både USA och Israel tonat ner motsättningarna, men New York Times sagesmän säger nu att känslan i Bush-administrationen är att något måste göras åt avspärrningen. Just minskade lån skulle kunna vara en påtryckning. President Bush har hittills under sin tid vid makten fört en utpräglat pro-israelisk politik. Att på det här sättet straffa Israel skulle innebära en klar förändring i den amerikanska mellanösternpolitiken. Ledde till kris En gång tidigare har USA verkligen frusit det ekonomiska stödet till Israel. Det var under presidentens pappa George Bush den äldres tid, och åtgärden ledde till en kris i förbindelserna mellan de två länderna.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".