KGB-arvtagare vill kontrollera internet

Säkerhetstjänsten i Ukraina anklagas nu för att försöka ta kontroll över internettrafiken i landet. Grupper som värnar om medborgerliga fri- och rättigheter protesterar, och den ledande internetadministratören har vänt sig till domstol för att få skydd.
Det är den klassiska sovjetiska spion- och säkerhetstjänsten KGB:s efterföljare i Ukraina som nu med parlamentets hjälp vill få bättre kontroll över vad som händer på internet. Vill stoppa privat bolag KGB:s arvtagare, som heter SBU i Ukraina, har försökt att stoppa det privata bolaget Hostmaster. Hostmaster har hittills skött all registrering av nätadresser i Ukraina. Nu vill SBU tillsammans med några andra organisationer ta över den verksamheten. Regeringen i Kiev har godkänt detta. Hostmaster anser att firmans existens är hotad och har gått till domstol. Företaget hävdar att beslutet inkräktar på den i Ukraina numera lagstadgade näringsfriheten. Taktik inför presidentvalet Olika medborgarrättsgrupper har också engagerat sig i fallet. De hävdar att Kievregeringens beslut bara är ett oblygt och skamlöst försök att ta kontroll över nätet inför det presidentval som ska hållas nästa år. Ukraina är ett stort och folkrikt land och KGB-arvingarnas åtgärder berör direkt över 3 miljoner nätanvändare. Hostmaster, som svarat för administrationen av nätet, har hittills registerat över 100 000 webbadresser under toppdomänen .ua.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".