200 nya poliser ska bekämpa mc-brott

Polisen ska rekrytera 200 personer som ska arbeta mot den organiserade brottsligheten. Men några pengar finns ännu inte för projektet.

– Det kan vara mc-brottslighet, det kan var maffiaverksamhet, utpressning eller andra typer av grövre brottslighet som är svåra att hantera för polismyndigheterna, säger Erik Lagerholm, operativ chef vid polismyndigheten i Uppsala där en av aktionsgrupperna ska finnas.

Varför tror du att det här blir ett lyft jämfört med tidigare?

– För att det är utpekade, särskilda resurser. Den här aktionsgruppen behöver inte konkurrera med polismyndigheternas vanliga verksamhet, misshandel, tillgrepsbrott, den vanliga brottsligheten som tar stora resurser, säger Erik Lagerholm.

Det handlar om nio så kallade aktionsgrupper, åtta vid olika polismyndigheter, och en vid Rikskriminalpolisen, som ska arbeta mot den grova organiserade brottsligheten.

– Antalsmässigt är det ungefär en fördubbling av de resurser som läggs på grov organiserad brottslighet men den stora skillnaden är att vi har en slagkraft i hela landet med de här resurserna. Tidigare var det mer punktinsatser knutna till de tre stora städerna, säger rikspolischef Bengt Svenson.

Örebro, Västerbotten och Östergötland är andra polismyndigheter som också ska ha aktionsgrupper. Den 1:a juli är det tänkt att grupperna ska vara igång, då ska polisen redovisa för regeringen hur det har gått. Men fortfarande finns oklarheter om finansieringen.

– Det här är inte finansierat. Vi förväntar oss att få pengar i storleksordningen 50 miljoner för 2009 och vi behöver hundratals miljoner för 2010 och följande år, säger rikspolischef Bengt Svenson.

Förväntningarna är att många kommer att söka till någon av de 200 tjänsterna. I utkastet till rekryteringsannonsen står att de som söker måste vara medvetna om att arbetet kan innebära stora påfrestningar.

Men Polisförbundet anser att finns oklarheter om hur man ska hantera de hot som kan riktas mot personalen i aktionsgrupperna.

– Det är överhuvudtaget identitetsproblematiken runt om. Hur har man tänkt sig att hantera det här vid anställningar och annat. De är speciellt utsatta, det ska möta den värsta kriminalitet vi har i landet, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsén.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista