200 000 har fimpat de senaste fem åren

Svenskarna röker allt mindre. De senaste fem åren har 200 000 personer i Sverige slutat röka, visar Folkhälsoinstitutets årliga undersökning. Västerbottningarna är de som röker minst av alla.

Ragnberth Helleday, verksamhetschef medicincentrum Norrlands Universitetssjukhus i Umeå pekar på många års träget arbete.

– Jag tror att det är ett resultat av vårt intensiva och målinriktade arbete runt tobaksfrågan att nå ut till befolkningen på olika sätt, säger Ragnberth Helleday.

I Västerbotten röker bara 10 procent av kvinnorna, jämfört med 14 procent i hela landet. Av männen röker 8 procent jämfört med 11 procent i riket. Och även om det snusas mer i norr så tror inte Ragnberth Helleday att det är hela förklaringen.

Han pekar på att Västerbotten var ett av de första landstingen som startade en tobakspreventiv mottagning redan på tidigt 90-tal. Här startade också Tobaksfri Duo där skolelever skriver kontrakt där de lovar att inte röka.

En annan förklaring till att västerbottningarna röker mindre tror Ragnberth Helleday är att befolkningen systematiskt får frågor om sina tobaksvanor vid de stora regelbundna hälsoundersökningar som i många år genomförts i just Västerbotten.

– Bara det att man ställer frågan till en patient, ”Röker du?”, så har man redan där en framgångsfaktor att få dem att sluta röka, för där visar man inom hälso- och sjukvården att det här tar vi på allvar, säger Ragnberth Helleday. 

Men även om 200 000 svenskar har fimpat de senaste fem åren så röker fortfarande omkring 900 000 varje dag.

Det är vanligare bland kvinnor än män och bland de med lägre utbildning. Och det är stora geografiska skillnader över landet.

I Södermanland röker var femte kvinna, en av dem är Alexandra Sköldin i Eskilstuna.

– Ja, jag har gjort det sedan i tonåren, så det blir att man fortsätter.

Vad skulle få dig att sluta?

– Det är motivationen, det är antagligen bara det, säger Alexandra Sköldin.

Anna Burén, Ekot i Umeå
anna.m.buren@sr.se

Micael Sternklint, SR Sörmland
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista