Svår balansakt mot Vitryssland för EU

EU beslutade i dag att Vitrysslands ledande politiker i ytterligare nio månader ska kunna resa inom den Europeiska unionen. Restriktionerna kommer bara att tas bort helt om demokratiska reformer genomförs i Vitryssland.

Efter en diplomatisk balansakt meddelade i dag EU:s utrikesministrar att den vitryske presidenten Aleksander Lukasjenko visserligen kan resa till länder i EU året ut men att andra sanktioner mot Vitryssland förlängs med ett år. Det gäller bland annat ett vapenembargo.

Om nio månader kommer EU att utvärdera om regimen i Vitryssland har förbättrat förhållandena för demokrati och mänskliga rättigheter. Först då kan det bli tal om att helt slopa inreseförbudet för den vitryske presidenten och ett fyrtiotal av landets ledande politiker och tjänstemän.

Inreseförbudet för Lukasjenko infördes första gången 1999 och har sedan utvidgats till att gälla fler företrädare för regimen i Vitryssland, särskilt efter anklagelser om valfusk och massarresteringar av oppositionella i samband med presidentvalet 2006. Men förra året kom en omsvängning i EU:s politik gentemot den auktoritära vitryska regimen när bland annat flera framträdande politiska fångar släpptes ur vitryska fängelser.

Nu säger sig EU vara villigt att fördjupa relationerna till Vitryssland och har noterat vissa positiva åtgärder från vitryskt håll. Men de fortsatta bristerna i Vitryssland när det gäller mänskliga rättigheter har på sista tiden lett till ökad kritik från en rad EU-länder.

En stor fråga för den Europeiska unionen är hur mötet i Prag i maj om det nya ”Östliga Partnerskapet” ska hantera Vitryssland och om landets kontroversielle president Aleksander Lukasjenko ska inbjudas att delta.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista