Ingen hjärtundersökning av unga idrottare

Det är fortfarande oklart varför en 14-årig pojke från Västmanland avled under en fotbollsmatch i Örebro i går. Plötsligt död inom idrott drabbar oftast personer med ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar i familjen.

Den tragiska händelsen har satt sina spår hos andra fotbollspelare.

– Det är inte kul när någonting sådant händer. Man blir rädd. Man vet ju inte om det kan hända en själv eller någon man känner, säger Allan Kosik-Sulaiman, som själv spelar i division 2-klubben Skiljebo och läser på Rudbeckianska gymnasiet.

Det är fortfarande oklart varför en 14-årig pojke från Västmanlands länslag fick hjärtstillestånd och avled under en fotbollsmatch i Örebro i går. Känt är att pojken tog ner en boll med bröstet och segnade ner direkt därefter.

Enligt statistik från Folksam har 64 plötsliga dödsfall rapporterats in de senaste elva åren i idrottssammanhang. 13 personer har avlidit när de spelat fotboll. Och fem av de idrottande som dött är 14 år gamla eller yngre.

Orsaken i de flesta av de plötsliga dödsfallen har visat sig vara medfött hjärtfel eller ärftlighet för hjärt- och kärlsjukdomar i familjen.

Men trots att man i en del länder som i Italien undersöker alla idrottande ungdomar så ges denna möjlighet i Sverige endast till elitidrottare som är över 16 år. Det finns inga resurser, säger läkaren Anders Jonzon, barnkardiolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus:

– I Sverge har vi kanske 25 specialister i barnkardiologi. Om vi skulle belastas med att läsa EKG skulle det äta upp hela den organisationen. På ett sätt är det en resursfråga. Även om man tar EKG så kommer det att leda till att en stor grupp friska personer kommer att behöva utredas djupare för att utesluta någon avvikelse.

Så en undersökning ger inte något absolut svar?

– Ett EKG ger inte ett hundraprocentigt säkert svar på om man är frisk eller sjuk.

Idag hålls möten med den avlidne unga fotbollsspelarens lagkamrater och familjer för att bearbeta händelsen i går . Men Allan Kosik-Sulaiman tror inte att gårdagens tragedi kommer att diskuteras så mycket bland hans lagkamrater.

– Man vill ju inte ha negativa tankar i omklädningsrummet.

Kennet Lindqvist, SR Västmanland
kennet.lindqvist@sr.se

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista