Moskvabor plågas av buller

Mångmiljonstaden Moskva är ett bullrande helvete. Det konstaterar stadsförvaltningen i en rapport, där det heter att två människor av tre inte har en tillräckligt tyst livsmiljö. Trafiken är värst, och svårast att komma till rätta med.
Bullernivåerna har nått oacceptabla höjder, konstaterar stadshuset i Moskva i rapporten. Tre av den ryska huvudstadens mastodontiskt breda stråk pekas ut som särskilt bullerdrabbade. Det handlar för det första om Leningradskoe Chausse, som går nordväst ut till den internationella flygplatsen Sjeremetjevo och vidare till Sankt Petersburg. Det är vid den här minst åtta filer breda gatan som IKEA och en rad andra stora företag ligger. Bullerslum Prospekt Mira, en bred utfartsväg rakt norrut, betecknas som bullerslum. Dessutom finns en av huvudstadens pärlor med på den svarta listan. Det är den berömda trädgårdsringen som sträcker sig som en livrem runt stadskärnan. Den har på sina ställen helt normala proportioner, det vill säga två filer i vardera riktningen, och ringen är mer eller mindre permanent igenkorkad. Stadsförvaltningens Irina Veretina säger i ett uttalande i Moscow Times att de flesta klagomål som hälsovården får gäller buller från fabriker. Men, påpekar Veretina, dessa bullerproblem är enkla att komma tillrätta med. Vi ringer till företagen, säger hon, och de rättar sig efter våra krav och dämpar oljudet. Värre är det med trafiken, säger hon. Vi kan ju inte spärra av Moskva för bilar. Postsovjetiskt fenomen I slutet av 1980-talet var problemet okänt. På Moskvas mycket breda huvudgator rullade jämförelsevis få fordon. Sedan kollapsade Sovjetunionen och därefter exploderade bilismen i huvudstaden. Trafikförhållandena i Moskva är olidliga och bullret skadar människor på många sätt. Myndigheterna i huvudstaden har därför infört stränga regler för bullerskydd vid nybyggnad av bostäder. Men i den befintliga bebyggelsen heter den enda praktiska räddningen treglasfönster, och att åtminstone försöka lägga sovrummen åt gården så att man kan undfly det larmande helvetet några timmar på natten.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".