Shekarabi ny förbundsordförande i SSU

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU har valt ny ordförande. Ardalan Shekarabi 24 år valdes enhälligt av kongressen efter att motkandidaten Lina Afvander strax före omröstningen helt oväntat avsade sig sin kandidatur.
– Det går inte längre att tala om de andra. Att de andra ska sluta bråka. För nu är det allas vårt ansvar. Jag drar härmed tillbaka min kandidatur till förbundsordförande för SSU och yrkar bifall till valberedningens förslag för Ardalan Shekarabi. Drog tillbaka sin kandidatur Lina Afvander, kandidat för dem som befinner sig på vänsterkanten inom SSU, bestämde sig, enligt henne själv, bara någon timme före valet att inte ställa upp och därmed var saken klar. – Kan då förbundskongressen enhälligt välja Ardalan Shekarabi till ny förbundsordförande för SSU? – JA! – Jag finner frågan med ja besvarad. – SSU-kamrater, det är så mycket jag vill säga men jag vet inte om jag klarar av det just nu. Jag återkommer snart. Ardalan Shekarbai kom till Sverige från Iran som 11-åring. Han studerar juridik i Uppsala och befinner sig i den politiska mittfåran i socialdemokratin. Vill ha slut på inre strider Han hoppas att det enhälliga valet av honom är början på slutet på de inre strider som funnits inom SSU i flera år, och säger sig nu vilja se ett kaxigare ungdomsförbund. Han är kritisk mot statsminister Göran Perssons Mellanösternpolitik och vill se tydligare ställningstaganden för palestiniernas sak. Han tycker också att socialdemokraterna misslyckats med både integration- och bostadspolitiken. – Staten måste helt enkelt gå in med mer resurser. För kommunerna kan inte bygga bostäder själva utan de måste få mer stöd från staten. – Men det gäller för SSU att få upp frågan på dagordningen, att få politikerna att förstå att det är en otroligt viktig fråga för unga människor.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".