Prenumeration på tandvård ska locka unga vuxna

Folktandvården i Skåne vill nu locka tillbaka dem som struntar i att gå till tandläkaren genom att införa tandvård till fast månadspris, en sorts prenumeration. Det måste bli lättare för personer mellan 20 och 40 år att få råd att laga tänderna, anser Göran Olavi, samhällsodontolog i Skåne.
– Vi tar bort rädslan för att det ska bli dyrt, som många anger som en grund till att man inte går. Man har hört att det är så dyrt att gå till tandläkaren när man är vuxen. Vet man att det kostar 35 kronor i månaden som det gör för den friskaste gruppen är det inget man behöver vara rädd för, när man väl ska till tandläkaren är det ju redan betalat. Tandvård är gratis för alla upp till 19 år. Problemet är att när man fyllt 20 år och skall betala själv väljer många att sluta gå till tandläkare. Folktandvården i Skåne vill nu erbjuda fyra olika fasta månadsavgifter från 35 kronor i månaden för dem som har friska tänder till 1 100 kronor för den lilla kategori som har väldigt dålig tandhälsa. I grunden handlar det fasta månadspriset om folkhälsa, det vill säga förhindra att unga vuxna får dåliga tänder senare i livet. Men idag vet man väldigt lite om hur tandhälsan ser ut hos unga vuxna, mer än att många inte går till tandläkaren. – Det finns väldigt ont om heltäckande epidemiologiska studier om tandhälsan bland unga vuxna i Sverige generellt sett. Vad vi har är alla rapporter från våra kliniker som ser folk som kommer tillbaka som 25-26-åringar och som plötsligt har mycket att göra. Det är det vi kan gå efter, men vi har ingen heltäckande bild av hur de som inte går till tandläkaren ser ut. På flera håll i landet, bland annat i Värmland, Västra Götaland och Stockholm erbjuder folktandvården fasta priser, men inte fasta månadsavgifter. Folktandvården i Skåne har i marknadsundersökningar kunnat konstatera att just fasta månadsavgifter kan locka tillbaks dem som idag väljer att inte gå till tandläkare.
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".