Jakartabomben kopplingar till Balidådet

Den indonesiska polisen pekar nu på en tydligare koppling mellan bombattentatet på amerikanskägda lyxhotellet Marriott i Indonesiens huvudstad Jakarta i går och terrordådet på Bali i höstas.
Vid platsen för explosionen i affärsdistriktet i centrala Jakarta jobbar nu poliser och experter från Indonesien och Australien tillsammans för att finna ledtrådar till vad som orsakade explosionen, som dödade minst 10 personer och skadade minst 150. Många likheter Den indonesiska polisen har uppgett att bombdåden på Bali och det i går mot Marriott hotel har utförts på liknande sätt och med samma slags cocktail av hög och lågexplosiva sprängmedel. Den indonesiska regeringen, och många andra länder, har tidigare pekat ut det regionala islamistiska terrornätverket Jemaah Islamiyah, som skyldiga till Baliattentatet. Ett tänkbart terrormål Polisen avslöjade också i dag att området kring det amerikansktägda hotellet har förekommit i anteckningar som ett potentiellt mål för terrordåd. Dokumenten hittades förra månaden när den indonesiska polisen grep ett antal misstänkta Jemaah Islamiyah medlemmar på Java. Man beslagtog även stora mängder vapen, sprängmedel och detonatorer. Säkerheten hade höjts Polisen hade även fått information om att sprängmedel hade kommit in till Jakarta, och säkerheten i området runt hotellet hade höjts, berättade stadens polistalesman på en presskonferens tidigare idag. Indonesiens säkerhetsminister säger nu att man ska fördubbla sina ansträngningarna för att bekämpa militanta grupper i landet. Bland annat ska man införa ett närmare samarbete mellan polis, säkerhetstjänst och immigrationsmyndighet. Men han vill även se ett bättre internationellt samarbete. Två dagar innan första domen Baliattentatet i går mot Marriott hotel kom bara två dagar innan den första domen väntas falla, efter Baliattentet i höstas.
Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".