Kina redo för stora utlandsinvesteringar

Kina har enorma reserver av utländsk valuta som gör det möjligt för landet att göra stora köp utomlands. Efter finanskrisen drog Kina öronen åt sig, men verkar nu redo för nya stora utlandsinvesteringar igen. Siktet är inställt på råvaror och på Afrika.

Det blir lättare för kinesiska företag att få godkännande för att investera utomlands, efter att en ny regel träder i kraft i maj.  

Det har spekulerats i att Kina med sina stora reserver av utländsk valuta skulle kunna utnyttja den ekonomiska krisen för att så att säga ”gå på rea” i det hårt drabbade USA och Europa.  

Strax innan finanskrisen gjorde Kina en del uppmärksammade köp i amerikanska och europeiska företag, som nästan omedelbart ledde till stora förluster.  

Det gjorde att utlandsinvesteringarna fick mycket kritik från opinionen i Kina, och det tog tid för den kinesiska regeringen att ge besked om vidare satsningar. Nu uppmuntras utlandsköp igen, framförallt på råvaruområdet.  

Det statliga kinesiska metalljätten Chinalco har till exempel lagt ett bud på en andel i ett av världens största gruvbolag, Rio Tinto, och väntar nu på klartecken från myndigheter i Australien.

Det kinesiska erbjudandet har rört upp protester i Australien och bland de nuvarande ägarna, men om köpet går igenom blir det den största kinesiska utlandsinvesteringen hittills, på nästan 20 miljarder dollar. 

Kina har framför allt valt att investera sin utlandsreserv i amerikanska statsobligationer, men finanskrisen har visat på behovet att sprida riskerna och investera i fler länder och i olika typer av produkter. 

Afrika är en attraktiv kontinent för kinesiska investerare, och den statsfinansierade kinesiska investeringsfonden för Afrika väntar sig extra tillskott i kassan för att kunna genomföra fler köp där samtidigt som västerländska investerare drar sig tillbaka.  

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista