Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rejäl satsning för att rädda fjällräven

EU och svenska myndigheter satsar nu tillsammans 25 miljoner kronor för att rädda fjällrävsstammen i Skandinavien. Det ger ett litet hopp om att kunna rädda den utrotningshotade stammen.
– Det här är väl kanske sista möjligheten för oss att göra någonting. Det här är rejäla resurser som vi får för en femårsperiod. Det är extremt kritiskt, det är fruktansvärt kritiskt, men vi ska göra vad vi kan, säger Anders Angerbjörn är zoolog och fjällrävsforskare vid Stockholms universitet. Fjällräven, stor som en katt med silvergrå eller blåskimrande päls på vintrarna, har varit fridlyst sen 1928. Projekt pågår Idag finns det bara ungefär 50 fjällrävar i landet, trots att det faktiskt också de senaste fyra åren pågått ett projekt för att just rädda fjällräven. För två år sen var det lämmelår i fjällen, det hjälpte till. Då föddes nästan 100 fjällrävsvalpar, men i år har bara fyra fötts, i jämtländska Helagsfjällen, som man vet säkert, kanske är det några till. Rävsläkting största hotet Det är rödräven som är det största hotet mot fjällräven. När man stödutfordrar fjällrävar, med hundmat, torrfoder, på sommarn och slaktavfall på vintern, då hjälper man också rödräven. Skoterjakt på rödräv Med det nya projektet, med fem gånger så mycket pengar som det förra, ska man skjuta bort fler rödrävar i fjällkedjan. De senaste tre åren har naturbevakarna, bland annat med specialtillstånd att jaga från skoter, i Jämtland dräpt cirka 80 rödrävar. Inte helt okontroversiellt. – Man kan också diskutera om man överhuvudtaget ska jaga ett djur, en naturligt förekommande art, för att hjälpa en annan. Det är en etiskmoralisk fråga. Men EU-parlamentet och EU-kommissionen anser ju det. De anser att fjällräven är den mest rödlistade kategorin i EU. Hur stora är chanserna att det finns en fjällrävsstam om 20-30 år, anser du? – Det vi har emot oss är klimatförändringen. Du menar att det är på väg att bli för varmt för fjällrävarna. – Alldeles riktigt. Om trädgränsen går upp, om videgränsen går upp då förändras smågnagarna. Då kommer alla de rovdjur som klarar sig i skogen, rödräv, att komma längre norrut. Faunan blir mer en skogsfauna och det blir kanske bara topparna kvar på fjällen. Då har vi vare sig fjällämmel eller fjällräv kvar.
Elisabeth Wickzell, SR Jämtland och Ekots Pia Sjögren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".