Bankavgifter på kortköp granskas

De svenska bankerna tar ut extra avgifter för kortköp i andra EU-länder. Nu vill biträdande finansminister Gunnar Lund granska om bankerna har rätt att ta ut avgifter. Avgifter som han själv tvingats betala.
Enligt EG-förordningen ska det inte kosta mer att använda sitt betalkort i andra EU-länder än hemma i Sverige. Men det gör det. Så gott som samtliga svenska banker lägger på en eller en och en halv procent på köpebeloppet och kallar det valutapåslag eller administrativt påslag. Gunnar Lund, ivrig Euro-förespråkare är snabb att påpeka att problemet försvinner om vi byter ut kronan mot euron. Men debatten om banker som hittar på tveksamma sätt att tjäna pengar på privatpersoners köp och transkaktioner känns igen. För ett tag sen handlade det om den tid som det tar att föra över pengar till andra länder. Och näringsministar Leif Pagrotsky upprördes för något år sen över ökade avgifter för överföringar inom Sverige. Därför påpekar Gunnar Lund att han arbetar för att öka konkurrensen på den finansiella markanden. Martin Ahlqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".