Kärv ekonomi i elitklubbar

Hälften av fotbollsklubbarna i Allsvenskan och Superettan har vid en rad tillfällen under de senaste två åren missat att betala sin skatt i tid. Det visar en genomgång som Ekot har gjort. AIK Fotboll har haft störst problem.
– Det är självfallet inte bra och därför uppskattar jag mycket det som Svenska fotbollförbundet har gjort de senaste åren med att försöka skärpa kraven på elitklubbarna när det gäller ekonomi, säger finansminister Bosse Ringholm. ”Bra med drastiska insatser” – Det har ju gått så långt att man till och med har ställt klubbarna inför det faktum att om de inte klarar sin ekonomi så kan de inte heller fortsätta i seriesystemet på det sätt som de har. Vi har sett några välbekanta klubbar under senare tid som har fått göra drastiska insatser för att rätta upp ekonomin. Så jag tycker det är bra att Fotbollförbundet förbättrar den ekonomiska redovisningen i klubbarna på det viset. Hälften av de svenska elitklubbarna har haft problem att betala sin skatt någon gång under de senaste två åren visar en granskning Ekot har gjort. AIK och ÖIS toppar ligan tillsammans med IFK Malmö. AIK har hamnat hos kronofogden 21 gånger och missat skatt för sex miljoner kronor. En fråga för klubbarna Men trots finansminister Bosse Ringholms utbredda belåtenhet med Svenska fotbollsförbundet säger generalsekreterare Sune Hellströmer att ansvaret mest är en fråga för de enskilda klubbarna. – Medlemskapet i Svenska fotbollförbundet och deltagandet i Allsvenskan och Superettan, det har vi ett regelverk för. Sedan hur man då sköter sina åtaganden utanför det här regelverket är så att säga föreningens enskilda uppgift. Inga signaler om problem Sune Hellströmer har ännu inte fått några signaler från klubbarna om att de har betalningsproblem. Skulle han få det kan det bli ett fall för Svenska fotbollsförbundets elitlicensnämnd. I dag tittar elitlicensnämnden inte på eventuella betalningsproblem, men det vill nämndens ordförande Kennet Kallinger ändra på. – När det gäller elitlicensen så mäter vi bara på det egna kapitalet, men detta pekar på det andra problemet, nämligen just likviditeten. Vi inom fotbollsrörelsen diskuterar just detta att se om vi kan införa någon form av likviditetskrav också.
Marcus Ålsnäs, reserach Sandra Foresti
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".