PSA-prov fångar upp prostatacancer tidigt

Risken för män att dö i obotlig prostatacancer minskar betydligt om de genomgår regelbundna PSA-tester. Det visar en studie på 20 000 män i Göteborg som kontrollerats av en forskargrupp sedan 1995.

– Om män som vill skydda sig mot att dö i prostatacancer kontrollerar PSA regelbundet så är sannolikt risken att de ska dö i prostatacancer väldigt låg. Sedan finns det nackdelar men det verkar ändå som om den förebyggande åtgärden fungerar, säger Jonas Hugosson, professor i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vilka är nackdelarna och fördelarna?

– Fördelarna är ju att man sannolikt minskar sin risk betydligt att dö i prostatacancer. Nackdelarna är att man kan hitta tumörer som är ”ofarliga” eller tar så lång tid på sig att utvecklas till farliga tumörer att man ändå inte hinner dö av dem. Det innebär då att man kan oroa en del män i onödan och att man kan riskera att behandla en del män i onödan.

Sjuksköterskan Maria Nyberg tar ett vanligt blodprov i armen, ett prov som 7 578 män i Göteborg fått göra vartannat år. Bland den här gruppen män som tagit ett sådant här PSA-prov regelbundet, har 61 fall hittats av obotlig prostatacancer.

De kan jämföras med annan grupp, lika många män, som inte genomgått regelbundna PSA-prov. Bland dem upptäcktes 176 fall av obotlig prostatacancer. PSA-proverna ledde alltså till att prostatacancern kunde upptäckas i tid, och därmed kunde den behandlas.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män, mellan 8 000 och 9 000 nya fall upptäcks varje år, och ungefär 2 400 män dör också till följd av sin prostatacancer. Bland kvinnor är den vanligaste cancerformen, bröstcancer där ungefär 7 000 nya fall upptäcks årligen och 1 400 kvinnor dör av bröstcancer.

I många år har olika patientföreningar försökt att övertyga politikerna så att inte bara kvinnor får genomgå allmänna kontroller, med röntgenundersökningar och screenas för att upptäcka bröstcancer. Det borde vara likandant för män för att kunna upptäcka prostatacancer har det framförts.

Professor Jonas Hugosson tror nu att studien kommer att leda till en ny debatt om screening för män eftersom slutsatserna ändå är så pass entydiga:

– Vi kan visa att PSA är ett bra prov för att fånga upp prostatacancer tidigt. Det är väldigt få som hinner utveckla en allvarlig icke botbar tumör om man går på regelbundna PSA-prover.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista