Carnegie övertar Sundqvists bolagsgrupp

Det blev ingen auktion på finansmannen Maths O Sundqvist bolag Skrindan. Natten till tisdagen kom han överens med Carnegie som nu tar över Sundqvists bolagsimperium. Carnegie anser att uppgörelsen är bra för alla inblandade. Avtalet innebär bland annat att Sundqvist blir skuldfri.

– Avtalet med Maths innebär att han är skuldfri och kan gå vidare. Förhoppningsvis kan han fortsätta att verka som företagare i framtiden, säger Arne Berggren, vd för Valot, Carnegies bolag för problemkrediter.

Vad är det han har fått med sig?

– Vi har bland annat kommit överens om ett antal tillgångar med jämtländsk anknytning som han kan överta.

Klockan var nästan elva i går kväll när striden mellan finansmannen Maths O Sundqvist och Carnegie kunde blåsas av.

Uppgörelsen innebär att Sundqvist tvingas att lämna ifrån sig sitt finans- och fastighetsimperium Skrindan. Ett bolag som är värderat till närmare tio miljarder kronor, men där det också finns skulder på över åtta miljarder.

Auktionen på Skrindan ställdes därmed in och Sundqvist hotas inte längre av personlig konkurs.

Detaljerna uppgörelsen är hemliga, men huvuddragen är att Maths O Sundqvist blir löst från sin miljardskuld hos Carnegie, som kommer från ett lån i samband med aktieaffärer han har gjort privat.

– Vi har nu avslutat det här kapitlet och vänt blad så att båda parter är överens. Jag går vidare med vissa verksamheter i Jämtland. Jag har löst mina åtaganden och kan lyckönska de nya ägarna till ett välskött och fint företag i Norrland och Skåne, sa Maths O Sundqvist i morse i P1-morgon.

En stor del av striden har ju handlat om värderingen av Skrindan. Förutom att Sundqvist får några verksamheter i Jämtland får han en option på att ta del av eventuella övervinster som uppkommer när koncernen säljs vidare.

Men det kommer att dröja innan Valot gör sig av med fastigheterna, säger Arne Berggren.

– Det blir inte fråga om några panikförsäljningar av fastigheter. Vi tar över för att vi vill stabilisera verksamheten, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista