Lysande framtid spås för solceller

Under förra året mer än fördubblades världens investeringar i solceller för energiproduktion. Det visar siffror från energikonsulten Solarbuzz. Sverige idag tio gånger så många nätanslutna solceller för elproduktion som för tre år sedan.

Linus Palmblad som handlägger solcellsfrågor på Energimyndigheten menar att det inte längre är helt orealistiskt att solen kan stå för hälften av världens energiproduktion om 50 år.

– Potentialen finns ju där helt klart, det är det inget snack om. Det är fråga om politisk vilja helt enkelt. Vad är man beredd att betala för att få den här visionen att bli verklighet.

Det är framför allt Spanien som står för en explosion av investeringar i solceller, plus 285 procent under förra året, enligt Solarbuzz. Tack vare politiska morötter och piskor har Spanien passerat Tyskland som världens nummer ett på solceller.

Solcellsbranschen har en vision om att kunna stå för hälften av världens energiproduktion om 50-60 år, fast just nu är solceller en lilleputt jämfört med flera andra energikällor. Förra året var den totala kapaciteten i världen knappt 6 000 megawatt, men det handlar ändå om mer än en tredubbling på bara två år.

I Sverige har ett 70-procentigt stöd till solceller på offentliga byggnader gjort att investeringarna i nätanslutna solceller för elproduktion har mångdubblats jämfört med för tre-fyra år sedan, även om det var från en mycket låg nivå.

Sedan årsskiftet har stödet upphört. Därmed är det total stiltje när det gäller investeringar i solceller, enligt Linus Palmblad på Energimyndigheten, men nu är ett nytt stödsystem på gång.

– Det är ett investeringsbidrag som det tidigare stödet men nivån är sänkt till 60 procent och det ska vara öppet för vem som helst att söka.

Just nu håller EU-kommissionen på att titta över förslaget till nytt svenskt solcellsstöd, men Linus Palmblad tror att systemet kan träda i kraft före halvårsskiftet.

– Jag vet att det är många som känner till det här stödet och ligger och väntar. Och det är många som inte hann med att utnyttja det förra stödet som är på gång så jag tror det kommer att ta fart med en gång. Förhoppninmgsvis så kommer väl alla de här 50 miljonerna att hinna användas under 2009 trots att det kommer ingång lite sent, säger Linus Palmblad på Energimyndigheten.

Kungsbackas kommunala bostadsbolag Eksta har i många år satsat på solenergi, och i december kunde vd Lars Tirén vara med och inviga vad som kallas ”Sveriges energieffektivaste förskola”.

– På taket har vi 230 kvadratmeter solceller, på året ger det ungefär 30 000 kilowattimmar. Det täcker förskolans elanvändning de flesta dagarna på året.

Det är eftermiddagslek på Prästgårdsängens förskola i Fjärås, som i förra veckan fick ett hedersomnämnande när SolEl-programmet prisade olika solcellsprojekt.

– Det kostade ungefär en och en halv miljon kronor att sätta upp solcellerna och så fick vi ett statligt investeringsstöd på 70 procent och det möjliggjorde ju den här investeringen så det är vi tacksamma för, säger Lars Tirén, som menar att det lär dröja innan den här tekniken kan bära sig utan offentliga bidrag.

– Inom 20-25 år, men teknisk utveckling har ju en förmåga att göra stora språng ibland och en annan styrande faktor är ju det pris vi har på el. Ju högre elpris vi har desto mer intressant blir solcellstekniken för produktion av el, säger Lars Tirén vd på bostadsbolaget Eksta.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista