”Barn blir ett led i föräldrars rehabilitering”

Många barn till missbrukare får inte hjälp. Nya siffror visar att bara tio procent av de verksamheter som finns till för missbrukare också erbjuder någon form av stöd till barnen. Föräldrarnas behov går alltså ofta före barnens när myndigheterna försöker hjälpa missbrukarfamiljer.
– Barnen beskriver hela tiden svek från vuxna och hur de flyttas runt, mycket beroende på föräldrarnas dagsform. Det är där jag kan se att barnen används som ett led i föräldrarnas rehabilitering. När föräldrarnas säger att nu är vi fria från alkohol och narkotika, nu är jag på rätt väg, då får barnen flytta hem för att stötta och hjälpa föräldrarna i deras kamp mot missbruket, säger barnombudsman Lena Nyberg. När kommunernas socialtjänster försöker hjälpa missbrukarfamiljer glöms ofta barnen bort. Även om inte alla socialtjänser går så långt att de låter barnen bli verktyg i försöken att hjälpa föräldrarna saknas resurser för att ta hand om barnen. Socialstyrelsen kartlägger varannat år vilka åtgärder som finns för missbrukare. Bara tio procent av de verksamheter som finns erbjuder också någon form av stöd till barnen. Det här får svåra konsekvenser både för barnen och för samhället, säger Lena Nyberg. – De barnen är ju barn som själva många gånger börjat missbruka eller börja med kriminialitet, har ett utanförskap, inte kunnat leva upp under normala förhållanden. De har heller inte fått en normal barndom vilket leder till att de hamnar utanför på ett eller annat sätt många gånger. Lena Nyberg vill se en attitydförändring där barns behov uppmärksammas på ett helt annat sätt i dag, och efterlyser ett ökat sambarbete mellan myndighetern. – Barnens behov behöver ses väldigt tidigt, man måste försöka möta barnen så fort de visar att de har behov av hjälp och stöd. Det behövs en bättre samverkan mellan socialtjänst och skola. Det är något man talat om i många herras år, men man lyckas inte riktigt i samhället att få socialtjänsten och skolan att samarbeta så det snabbt och lätt går att ge barn stöd.
Lena Pettersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".