Lovar storskalig upprustning.

Ryssland ska modernisera militären

Den ryske presidenten Dmitrij Medvedev sa i dag att den ryska militären måste moderniseras för att kunna garantera landets säkerhet. Det handlar bland annat om att förnya Rysslands åldrande kärnvapenarsenal från sovjettiden.

– Från och med 2011 inleds en storskalig förändring av arméns och flottans vapenarsenaler, sa Dmitrij Medvedev vid ett möte idag med den ryska försvarsledningen.

Rysslands president framhöll ökad stridsberedskap som det främsta målet för landets försvarsstyrkor, i synnerhet när det gäller de strategiska kärnvapnen.

Redan i år har den ryska regeringen budgeterat motsvarande 370 miljarder svenska kronor för vapenköp. Av de pengarna ska en fjärdedel användas till att modernisera Rysslands åldrande kärnvapenförsvar från sovjettiden.

Vid dagens möte uppmuntrade president Medvedev landets försvarsledning att rikta in sig mer på vapenköp än på reparationer av befintlig materiel. För den ryska vapenindustrin kommer nybeställningar att vara nödvändiga för att hålla produktionen igång under den ekonomiska krisen.

Även om Dmitrij Medvedev idag hyllade det ryska intåget i Georgien i augusti förra året till försvar för utbrytarrepubliken Sydossetien medgav han samtidigt att konflikten avslöjat militära brister som måste åtgärdas.

Enligt presidenten är en viktig anledning till behovet av ökad rysk beredskap att försvarsalliansen Nato försöker utvidga sin militära infrastruktur längs Rysslands gräns. Båda de forna sovjetrepublikerna Georgien och Ukraina har sedan flera år haft ambitionen att bli Nato-medlemmar, något som Ryssland uppfattar som ett direkt hot.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".