"Vi måste lyssna på småföretagen."

Centern tar strid om anställningsskyddet

Centerledaren Maud Olofsson säger att det kan bli aktuellt att lagstifta om en uppmjukning av lagen om anställningsskydd, las, efter det att fack och arbetsgivare i förra veckan misslyckades med att komma överens om ett nytt Saltsjöbadsavtal.

Småföretagen kräver uppmjukningar av las som gör det lättare att säga upp anställda och det är något Maud Olofsson är beredd att ta strid för inom regeringen.

– De stora företagens villkor diskuteras ju så ofta. Det har gjorts under lång, lång tid i Sverige, men vardagen för de allra flesta småföretagare är att de har dåliga löner, de får sist lön av alla som finns i företaget, de är oroliga för att de inte kan lagstiftningen och de vågar inte växa i den takt vi skulle önska. Och det är i småföretagen som de nya jobben kommer och därför måste vi också lyssna på vad de säger, säger Centerledaren.

Men de andra borgerliga partierna vill ju inte driva den här frågan.

– Nej, men det är ju det som är poängen med flerpartisystem och flerpartiregeringar att olika partier medverkar och bidrar med olika saker. Det är klart att ett småföretagarparti som Centerpartiet värnar om småföretagens villkor.

Att ändra lagen om anställningsskydd, las, så att det blir lättare för småföretag att säga upp anställda är ett krav som Maud Olofsson väntar kommer att bli stort på Centerstämman i maj.

Det är en fråga som splittrar regeringen. Inget av de andra tre borgerliga partierna vill riva upp bestämmelserna i las.

När det gäller bonusar i statliga företag har oppositionen gemensamt krävt att reglerna ska stramas upp. Frågan behandlades i näringsutskottet idag, men beslut sköts upp till nästa vecka.

Maud Olofsson är ansvarig minister för de statliga företagen och hon håller på och granskar hur bonusutbetalningarna fungerar i förhållande till reglerna.

Maud Olofsson är ännu inte beredd att ta avstånd från statliga bonusar.

– Det är först när vi kan göra en utvärdering och se hur man har följt detta och vad det har resulterat i som det är möjligt att kommentera om de har skött sig eller inte.

När tänker du göra det?

– När jag är färdig.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".