Blix: ”FN bör ingripa mot terrorregimer”

Den tidigare chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix tvivlar på att Irak fortfarande har massförstörelsevapen. Det sa Blix när han var värd för dagens sommarprogram i P1.
– Finns vapnen? För varje dag ter det sig alltmer osannolikt. De allierade har nu sökt under längre tid än vad FN-inspektörerna gjorde. De har ännu inte funnit något av betydelse. Amerikanska militärer tycktes före kriget tro att de skulle mer eller mindre snubbla över förbjudna vapenförråd då de marscherade in. Vad trodde de inspektörerna hade hållit på med sedan 1991? Tvivlar på USA:s motiv Hans Blix tvivlar med andra ord på att USA och dess allierade anförde rätt skäl när de motiverade kriget i Irak med existensen av massförstörelsevapen. Men det betyder inte att kriget i sig behöver ha varit fel, sa den tidigare chefen för FN:s vapeninspektörer i dagens sommarprogram : – Med dessa resonemang har jag inte sagt att något positivt inte har kommit ur eller kan komma ur ockupationen. Kanske kan den bidra något till den svåra fredsprocessen i mellersta östern och främja idèn om en zon fri från massförstörelsevapen. Självklart är det positivt att Saddam Husseins terrorregim eliminerats, men det var inte Saddams terror utan den säkra existensen av hans massförstörelsevapen som gentemot omvärlden anfördes som grund för ingreppet ”Rimligt att FN ingriper” – Att FN skulle kunna sanktionera ingrepp för att eliminera regimer som bedriver folkmord eller terror ter sig för mig som en utveckling som är fullt rimlig. Att lämna folkmord därhän med motiveringen att de är inre angelägenheter är inte acceptabelt. Det är första gången som Hans Blix yttrar sig om intervention på humanitära grunder och alltså låter förstå att det kan ha funnits skäl för kriget även om det inte fanns massförstörelsevapen i Irak och den tidigare chefen för FN:s vapeninspektörer är väl medveten om att sommarprogrammet kommer att översättas till engelska och lusläsas i Washington.
Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".