Alshammar fråntogs sitt rekord eftersom hon använde två simdräkter. Foto: Delly Carr/Scanpix.

Flera baddräkter förbjuds inom simning

Therese Alshammar satte inatt världsrekord på 50 m fjärilssim i Australien, men rekordet underkändes eftersom Alshammar hade två baddräkter på sig. Ju fler baddräkter desto snabbare går det i bassängen.

Skulle det ge ännu högre hastighet att ta på sig tre eller ännu fler dräkter?

– Ja, det gör det ju eftersom det är ju inte av bekvämlighetsskäl de har på sig mer än en dräkt. Det tar ju en stund att ta på sig en dräkt. Jag förmodar att det tar dubbelt så lång tid att ta på sig två.

Man få ju inte se ut som en Michelin-gubbe när man kommer till startpallen för det är ju ingen fördel men det måste ju vara lyftkraften man är ute efter, säger Sven Rune Malmberg, gammal landslagstränare i simning.

En modern simdräkt för en elitsimmare är inte detsamma som en flytväst men den får simmaren att lyfta lite och den gör kroppen mer strömlinjeformad. Har man fler baddräkter samlas det också luft mellan dräkterna som lyfter simmaren och det går fortare.

Mattias Hageneier är svensk mästare i 50 meter frisim.

– Ja, jag har provat att simma med två dräkter samtidigt. Jag tycker att det är en skillnad. Den stabilitet man får är ännu tydligare med två dräkter. Tröttheten kommer inte lika snabbt. Visst påverkar det positivt.

Therese Alshammar slog i natt sitt eget världsrekord på 50 meter fjärilssim under tävlingar i Australien men det rekordet underkändes eftersom Alshammar bar två baddräkter.

Förra året sattes runt 100 världsrekord i simning. De här ”snabba” dräkterna och hur många man får ha på sig har skapat debatt i simvärlden.

Hans Chrunak är före detta förbundskapten i simning.

– Väldigt många simmade OS i Peking med dubbla baddräkter just av skälet att få bättre lyftkraft. Framförallt är det viktigt att det finns en regel som alla begriper och som är tydlig.

FINA, simningens internationella förbund, gjorde för några dagar sen reglerna för baddräkter tydligare, ett besked som inte nått ut till alla simmar, nu är det EN baddräkt som gäller.

Mattias Hageneier tycker det är bra

– Ja det är bra.

Det blir bara en dräkt i framtiden?

– Ja, bara en i taget i alla fall.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".