Billig öl vållar strid i Danmark

Danska staten anklagas av de egna köpmännen för att dumpa priset på burköl och medverka till att danska handlare slås ut. En öl kostar inte ens två danska kronor och då ingår ändå den pant på motsvarande 1,50 som Tyskland infört från och med i år. Genom att sälja öl så billigt har Scandlines, som till hälften ägs av den danska staten och till hälften av den tyska, i sommar lyckats locka tillbaka de kunder som bytt till andra öl- och spritbutiker vid gränsen.
Tysklands billigaste burköl. Det är vad det statsägda rederiet Scandlines utlovar i sin flytande butik i Puttgarden. En öl för två kronor En öl kostar inte ens två danska kronor och då ingår ändå den pant på motsvarande 1,50 som Tyskland infört från och med i år. Genom att sälja öl så billigt har Scandlines, som till hälften ägs av den danska staten och till hälften av den tyska, i sommar lyckats locka tillbaka de kunder som bytt till andra öl- och spritbutiker vid gränsen. För medan turisterna i de andra gränsbutikerna sluppit betala pant, om de bara lovat att föra burkarna ur Tyskland, har Scandlines affär tagit ut avgiften. Försäljningen av öl halverades Det ledde till en halvering av ölförsäljningen och risk för att personal skulle mista sina jobb, säger rederiets informationschef Gert Jakobsen till tidningen Jyllands-Posten. Men så billigt kan man inte sälja öl i burkar med pant, enligt de danska köpmännens organisation DSK, som anser att rederiet helt enkelt spekulerar i att burkarna aldrig lämnas tillbaka utan snarare hamnar i det danska retursystemet. Ett miljöbrott Det är i praktiken ett brott både mot dansk och tysk miljölagstiftning och det statsägda rederiet medverkar till att danska butiker mister försäljning, säger DSK:s direktör John Wagner. – Det betyder att deras produktpriser bli mycket konkurrenskraftiga och det mister vi i den danska detaljhandeln, de öl som är köpta hos oss. Var fjärde öl tysk Gränshandeln är ett stort avbräck för de danska butikerna. Var fjärde öl som dricks i Danmark är köpt i Tyskland. Därför håller köpmännen tummarna för att det tyska miljöministeriet rättsvägen ska lyckas stoppa att nordiska turister slipper betala pant.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".