Försiktig Reinfeldt mötte Sahlin i duell

När statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin möttes i kväll i SVT-programmet ”Rakt på med K-G Bergström” dämpade Fredrik Reinfeldt förväntningarna på stora stödpaket till kommunerna i vårbudgeten.

– Vi har begränsat med utrymme i de offentliga finanserna, säger Fredrik Reinfeldt i SVT-programmet.

Det har antytts från finansminister och från andra statsråd att det ska komma pengar i vårbudgeten men nu låter du väldigt försiktig?

– Jag tror att man ska vara försiktig med tanke på hur djupt denna kris går och hur förgrenad den är över världen, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministerns försiktighet återkom och gick som en röd tråd genom samtliga ämnen under duellen där K-G Bergström höll i utfrågningen av de båda partiledarna.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tvärtom ville avsätta mer statliga pengar till fordonsindustrin, göra bankgarantin tvingande så att utlåningen till företagen kommer igång igen och se mer klimatinvesteringar i Sverige i stället för utomlands. 

Mona Sahlin var också emot regeringens höjda dieselskatter till bönderna.

– Vi tycker att de går för hårt fram när det gäller jordbruket, säger Mona Sahlin.

– Vilket illustrerar precis min poäng, så fort man föreslår något som fungerar så är Socialdemokraterna emot det och sedan heter det att det blir subventionspolitik och då rör sig sedelpressarna igen för att finansiera. Det här går inte, säger Fredrik Reinfeldt.

Mona Sahlin håller inte med i beskrivningen av deras politik.

– Låtsas inte att det här handlar om att den ena har en massa pengar och den andra bara vill slarva bort dem. Det handlar om hur man använder pengarna. Arbetslöshet och sänkta skatter är också att slarva med skattebetalarnas pengar, säger Mona Sahlin.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista