Pengarna räcker inte till yrkesutbildningar

Efterfrågan på yrkesutbildning är stor ute i landet när jobben försvinner. Betydligt större än vad anslagen i regeringens ekonomiska krispaket räcker till.

Nu är kommunernas ansökningar om statliga pengar till yrkesutbildning klara, och de blev dubbelt så många som väntat, säger Eva Nordlund på Skolverket.

– Vi visste att det fanns ett stort behov därute. Och det är klart att nu är det dubbelt så många platser man söker om, som det finns tilldelat i satsningen, säger Eva Nordlund.

Skolverket har fått in över 10 400 ansökningar om statsbidrag till nya platser i yrkesutbildningen på gymnasienivå. Allra flest kommer från de varseldrabbade kommunerna i Västra Götaland, men även från de övriga storstäderna och från kommuner längs Norrlandskusten kommer många ansökningar.

Totalt är det dubbelt så många som de dryga 5 000 utbildningsplatser det nu finns anslag för.

Pengarna landets kommuner slåss om utgör den extra satsning på yrkesutbildning som utlovades i regeringens krispaket före jul, och som ska lindra den ekonomiska krisen i Sverige.

Men satsningen är alldeles för liten, anser Mats Söderberg, ansvarig för vuxenutbildningen på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Det här måste ställas i relation till att man i höstas hade nästan 2 000 platser med i budgeten, och det var planerat i en högkonjunktur. Sedan har man ökat på med 3 000 platser, men i det läge som är nu behövs det väldigt mycket mer, säger Mats Söderberg.

Han jämför den nuvarande satsningen på 5 000 utbildningsplatser med det så kallade kunskapslyftet under 90-talskrisen, då 100 000 utbildningsplatser tillfördes.

Mats Norrby, rektor på Komvux på Gotland är en av dem som väntar på besked om statliga pengar. Befolkningsmässigt skulle Gotland kunna vänta sig bidrag på omkring en miljon kronor av den kaka som finns att fördela, har han räknat ut. Men behovet är större säger han.

– Vi har däremot sökt pengar för drygt tre miljoner kronor, och påtalat att behoven finns. Då får vi hoppas att de tar hänsyn till det, säger Mats Norrby.

Mona Hambraeus 
mona.hambraeus@sr.se

Samarbete med SR Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".