Ungern

Akademisk utbildning hjälper inte i krisen

I Ungern drabbas nu också medelklassen med tidigare trygga jobb av den ekonomiska krisen.

Industriproduktionen har minskat med 20 procent under de senaste månaderna. Och en akademisk utbildning är inte längre någon garanti för ett säkert arbete.

– Jag söker efter jobb men jag har ingen chans just nu, säger Viktor Prekopa.

Viktor Prekopa från Budapest är 31 år och civilingenjör. Under sex år har han levt ett gott liv. Arbetat som marknadskoordinator åt ett svenskt företag med affärer över Centraleuropa och med kontor i Budapest.

Han är en sådan som politiker brukar säga att ett land behöver fler av. Kunnig i teknik och i språk. Ung och arbetsvillig. Men nu är han arbetslös sedan årsskiftet.

Inte bara företaget som han arbetade på har problem i Ungern. Landet lever på sin export. Men den faller nu mycket snabbt. Tillväxt är det inte tal om längre. Företagen är beroende av konjunkturen i Västeuropa och därifrån minskar beställningarna.

Det är inte bara arbetslösheten som stiger. Det gör också priserna, eftersom den ungerska valutans fall gör importen dyrare.

Många familjer är också i lånefällan, de har lånat till bostäder och bilar och lyxprylar de senaste åren, i hårdvaluta, euro eller schweizerfranc. Och lånekostnaden stiger med den fallande kursen på den ungerska valutan forinten. Ungrarna får alltså allt mindre att leva på.

Civilingenjören Viktor Prekopa och hans flickvän har lyckats undvika utländska lån. Men när Viktor nu förlorat jobbet har de ändå inga marginaler kvar.

– Vi är i ett svårt ekonomiskt läge och måste ta vara på varje forint. Någon lyx har vi absolut inte råd med längre, säger Viktor Prekopa.

– Min far och min mor kan hjälpa oss lite men jag måste hitta ett jobb nu, säger Viktor Prekopa.

Per Eurenius
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".