Småskulder kan innebära nobben från banken

En skuld till staten på några kronor, kan leda till att du inte kan få banklån. Kronofogden behöver inte upplysa om skulder på 25 kronor eller mindre och det innebär att tusentals svenskar utan att veta om det har hamnat i kronofogdens register för småskulder.
– Jag blev mest förtvivlad och förargad på grund av att jag tycker det är felaktigt att man ska hamna i ett register hos kronofogden utan att man vet om det, säger Ulla-Britt Brink, en av dem som drabbats. I Ulla-Britt Brinks fall handlade det om en skuld på två kronor för att hon fem år tidigare betalat in en kvarskatt för sent. Skulden hade sedan hamnat hos kronofogden, något hon dock inte blivit upplyst om, det fick hon veta först när hon försökte ta ett banklån. Något lån fick hon inte. Enligt banken spelade det ingen roll om skulden var två kronor eller två hundra tusen kronor. Idag har nära 2 000 svenskar skulder på fem kronor eller mindre. De flesta handlar om förseningsränta på en större skuld, till exempel skatteskulder, fortkörningsböter eller tv-avgifter. Men att driva in skulderna skulle inte vara lönsamt för staten och enligt Eva Lindström Adler, chef för riksskatteverkets exekutionsavdelning vore det bättre om småskulderna kunde strykas. – Det finns ingen möjlighet att tycka att det är effektivt att våra resurser ska läggas på detta om man ser i ett perspektiv av just effektivitet och ändamålsenlighet. Det är mycket bättre att försöka jobba för att få in de stora beloppen än ett par kronor här och ett par kronor där. För tre år sedan skrev riksskatteverket till finansdepartementet och föreslog att skulder på 25 kronor eller mindre borde kunna strykas, men ännu har det inte kommit någon lagändring. – Det är under beredning, säger Nils Fredrik Karlsson, departementssekreterare på Finansdepartementet. När är det färdigt? – Det tänker jag inte säga något om för det vet jag inte.
Petter Ljunggren och Rickard Sjöberg Studio Ett och Charlotte Fagerlund, Ekot,
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".