Varning för salmonellasmittat kött

Livsmedelsverket varnade på onsdagen för att salmonellasmittat kebabkött kan finnas i 27 kommuner i Syd- och Mellansverige.
Ett hundratal personer på tre orter har redan insjuknat efter att ha ätit kebabköttet och Livsmedelsverket uppmanar nu övriga kommuner dit köttet sålts att beslagta och förstöra det kött som finns kvar för att hindra vidare spridning. Kan inte överskåda – Vi kan för närvarande inte överskåda omfattningen ordentligt så därför har vi i dag gått ut med ny information och nya rekommendationer till de kommuner där det finns restauranger som fått av det misstänkta köttet, säger Lars Plym Forsell, veterinär på Livsmedelsverket. – Om vi inte gör något så är vi rädda att det kan bli ett stort utbrott. Det handlar om en ovanlig salmonellatyp som tros komma från ett parti dansk fläskkarré som tagits in av en grossistfirma i Jönköping och sålts till pizzerior i 27 kommuner. 95 sjuka Utbrottet upptäcktes i Ronneby där 95 personer insjuknat, men efter att flera fall nu också upptäckts i Västervik och Vimmerby så befarar Livsmedelsverket att smittan kan spridas på fler orter. Man uppmanar därför kommunerna att snabbast möjligt försöka hitta köttet och förstöra det. Lars Plym Forsell anser också att kommunerna bör göra en särskild granskning av alla restauranger som säljer kebab eller pizzor med kebabkött för att kontrollera hygien och om man har alla tillstånd och i värsta fall förbjuda försäljning. Smittan kan finnas kvar i kroppen Personer som ätit kebab de senaste veckorna i de utpekade kommunerna och blivit dåliga efteråt bör också ta kontakt med sjukvården enligt Livsmedelsverket. Även om man verkar frisk kan smittan finnas kvar i kroppen. Frågan är om men över huvud taget bör äta kebab om man bor i någon av de 27 kommunerna. – Vi vet att många av de här restaurangerna sköter sig alldeles utmärkt men god hygien och där kan man säkert utan stora problem äta kebabpizza och kebab. Medan andra är mindre bra och där är naturligtvis riskerna mycket större. – Vi kan inte säga något generellt utan i så fall får man kontakta den lokala miljöförvaltningen för att få närmare information.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".