Tjugo miljoner tillbaka på skatten

Snart är det dags för skatteåterbäringen, som i år blir större än förra året. Sammanlagt får svenskarna tillbaka över 20 miljarder kronor.
På måndag börjar skatteåterbäringen betalas ut. Alla skattebetalare som väntar sig pengar tillbaka och som anmält sitt bankkonto till skattemyndigheten kan räkna med att få pengarna någon gång under nästa vecka. Har du inte anmält ditt konto kommer utbetalningskortet i brevlådan i veckan därpå. På onsdagen presenterar Riksskatteverket siffror över storleken på årets skatteåterbäring. Cirka 4 miljoner svenskar får dela på sammanlagt drygt 20 miljarder kronor. Samtidigt ska runt 800 000 personer betala tillbaka nästan 3 miljarder kronor. De samlade underskotten, pengarna som svenskarna ska betala in, har därmed minskat med runt 200 miljoner kronor jämfört med förra året. Den summa som skattebetalarna får tillbaka har däremot ökat under de senaste åren. I år är återbäringen runt 4 miljarder kronor högre än i fjol och nästan 8 miljarder kronor högre än för två år sedan. Finansminister Bosse Ringholm säger till Ekot att han inte tycker att det är bra med en hög skatteåterbäring. – Nej, avsikten är ju att försöka få ett skattesystem där man betalar in så nära det faktiska skatteuttaget i fortsättning. Men det händer ju alltid saker och ting under året som gör att det är svårt att bedömma. Får du tillbaka på skatten? – Det har varit lite upp och ner under årens lopp. Hur blir det i år? – Jag vet inte exakt, men jag tror jag får betala tillbaka något.
Eva Odefalk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".