Pusskalas när frigivna fångar kom hem

På onsdag eftermiddag inleddes frigivningen av 340 palestinska fångar från israeliska fängelser och häkten. På plats i Israel är Ekots utsända Lena Beijerot vid en gränspostering vid Ramallah på Västbanken, en av de platser dit fångarna kommit i bussar
Hit till Ramallah kom tre busslaster med palestinska fångar. Det första fångarna gjorde när de kom ut ur bussen var att kasta sig ner på marken i en kort bön. Sedan transporterades de in över gränsen till det palestinska området, där deras släktingar och vänner väntade. Det var stort pusskalas, många har inte sett varandra på många år. En tutande bilkonvoj drog sedan genom staden med de frigivna fångarna. Men det blev ingen officiell välkomstceremoni. President Arafat har skjutit upp den. Palestinska myndigheten vill tona ner den här massfrigivningen. De är inte alls nöjda. De hade hoppats på att fler skulle friges. Israel håller ju hela 6 000 palestinska fångar. Många av de som släpps nu skulle ha släppts ändå, inom kort. Dessutom har Israel, sedan vapenvilan ingicks för en månad sedan, arresterat nästan lika många palestinier som man nu släpper. Bland de frisläppta finns ganska många militanta palestinier. En Hamas-medlem sa till mig att att han nu, som frigiven, tänker ta upp kampen mot Israel igen. Trots palestiniernas missnöje är det ändå viktigt att dessa 340 har släppts. Att få loss palestinska fångar har ändå varit det främsta kravet, både från premiärminister Abbas och från de militanta grupperna. Vad det här betyder för de framtida samtalen är svårt att säga. I dag skulle premiärminister Abbas och premiärminister Sharon ha träffats för att samtala. Men det mötet ställdes in som en protest från palestiniernas sida.
Lena Bejerot, Ramallah
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".