Coca Cola stoppas från företagsköp i Kina

Kina säger nej till Coca Cola som velat köpa Kinas mest kända juicemärke. Det skulle ha blivit det största köpet av ett kinesiskt företag någonsin. Beslutet ger en fingervisning om hur Kina kan tillämpa sin nya antimonopollag gentemot utländska företag.

Den amerikanska läskedrycksgiganten Coca Colas planerade köp av den kinesiska juicetillverkaren Huiyuan stoppas av kinesiska myndigheter.

Det eventuella köpet har väckt mycket uppmärksamhet både i Kina och utomlands. Dels för att det handlade om ett bud på 2,4 miljarder dollar och skulle ha blivit det största utländska företagsköpet någonsin i Kina. Dels eftersom anbudet har rört upp nationalistiska känslor bland kineser.

Huiyuan är ett respekterat kvalitetsmärke i Kina och den största tillverkaren av ren juice på marknaden. När nu det amerikanska Coca Cola velat ta över märket och hela produktionen har det lett till motstånd bland kineser som anser att det inhemska juiceföretaget borde bevaras kinesiskt.

Dessutom har konkurrerande inhemska juicetillverkare klagat på att företaget under Coca Cola skulle bli alltför mäktigt, och innebära illojal konkurrens.

Beslutet i dag om att stoppa köpet får kinesiska juicefabrikanter att andas ut, samtidigt som utländska investerare suckar djupt.

Kina kritiseras ofta för att vilja köpa andra länders företag och kräva frihandel utomlands, medan man samtidigt behåller många spärrar mot att låta utländska företag konkurrera i Kina. Kinesiska myndigheter har nyligen gett klartecken till inhemska företag för en ny omgång utländsköp efter finanskrisen.

För tillfället väntar det statliga kinesiska metallföretaget Chinalco på svar från australiska myndigheter om huruvida man får köpa en stor andel i den multinationella gruvjätten Rio Tinto. Också i Australien har det skapats en opinion mot att låta utländska företag köpa in sig i något som ses som ett viktigt nationellt intresse.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista