Första klonade hästen född

Italienska forskare har för första gången lyckats klona en häst. Det är laboratoriet för reproduktiv teknologi i Cremona i Italien som lyckats skapa en exakt kopia av ett sto, skriver den vetenskapliga tidningen Nature.
Det krävdes flera hundra försök, men till slut lyckades de italienska forskarna med uppgiften. I dag är det klonade fölet Prometea tio veckor gammalt. Fölet klonades genom att hudceller från ett sto fördes in i en äggcell. Stoet fick sedan vara surrogatmamma åt det klonade fölet. Till skillnad från tidigare kloningar av andra djur föddes fölet fram på naturlig väg. Det första lyckade försöket med kloning var fåret Dolly som föddes 1996. Tidigare i år lyckades amerikanska forskare klona en mula. Att man nu även kan klona hästar kan komma att få stor ekonomisk betydelse för hästsporten, där man skulle kunna skapa kopior av framgångsrika tävlingshästar, enligt Cecare Galli, den italienska forskare som ligger bakom kloningen. Stefan Johansson som ansvarar för avels- och stambokföringsfrågor på Svenska Travsportens Centralförbund, tror dock att det kommer dröja innan vi får se klonade hästar på Sveriges travbanor. - På kort sikt tror jag inte att det får någon speciell betydelse. Vi har ett generellt förbud mot andra tillvägagångssätt än naturlig betäckning och articifiell insemination. Kan det här bli en lukrativ marknad i framtiden? - I en någorlunda kort framtid, om vi pratar om fem pr eller något sådant, tror jag inte att det finns något att hämta. Men i ett längre perspektiv kommer nya generationer och nya tankar, så vi får se. Skulle man kunna klona Ego Boy och få ett antal jättesnabba hästar? - Ja, jag fick frågan för några år sedan när Dolly var på tapeten. Då frågade man om Ina Scott. Men jag tror vi kommer att skydda oss från att ha identiskt lika hästar i loppen. Det ligger inte i sakens natur, säger Stefan Johansson på Svenska Travsportens Centralförbund
Charlotte Fagerlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".