Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utländska läkare får stanna

De utländska läkare som rekryterats för att rädda den svenska vården kommer få stanna kvar i Sverige Detta trots att arbetstillstånden nu löper ut i flera fall. Det lovar Ams efter en lång rad uppvaktningar från flera landsting.
– De här personerna riskerar att utvisas efter hand deras tidsbegränsade tiilstånd går ut, trots att de kan ha ett arbetserbjudande som sträcker sig längre än 1 maj nästa år. För att täcka upp ett glapp har vi givit Migrationsverket ett generellt bemyndigande, säger Linnea Arvius, direktör på Ams. Nära 500 personer från framför allt Polen jobbar idag inom den svenska sjukvården med sina personalbehov, och har på många håll räddat situationen. Den utländska vårdpersonalen har fått arbetstillstånd i 36 månader, sedan säger reglerna att de ska tillbaka hem. De första tillstånden löper ut om några månader. Bara ett halvår innan exempelvis Polen blir medlem i EU och arbetsmarkanden ändå blir fri. Det betyder att läkarna skulle skickas hem för några månader med de problem det skulle innebära. Landstingen har därför krävt att få en förlängning, och Ams håller nu med. De har nu gett Migrationsverket tillstånd att förlänga arbetstillstånden fram till EU-utvidgningen, så att den utländska vårdpersonalen kan bli kvar utan uppehåll. Ett besked som välkomnas av bland andra Anders Andersson, kristdemokratisk ordförande i landstingstyrelsen i Kalmar, ett av de län som är beroende av den utländska arbetskraften. – Det innebär att man behåller en kontinuitet och det är för patienterna den stora vinsten. Det andra är självklart att för de enskilda doktorerna är det betydelsefullt att slippa den byråkrati som annars uppstått, säger Anders Andersson landstingsråd i Kalmar. Det har varit många uppvaktningar, vad känner du nu när du har ett besked om att det blir en förlängning? – Jag gläds åt det och noterar att ibland är enträgenheten det vinnande.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".