Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Ja leder till europeisk superstat”

Kulturminister Marita Ulvskog varnade i går kväll för att ett ja till euron innebär ett steg på vägen till en europeisk superstat. Hon kom också med felaktiga uppgifter, som hennes debattmotståndare Marit Paulsen också påpekade, om att Sverige redan nu kan delta i euroländernas finansministermöten.
– Det finns ingen ångervecka om man röstar ja till euron. Går vi in i myntunionen då har vi också tagit, menar jag, ett mycket stort steg på vägen till en superstat i Europa, sa Marita Ulvskog. – Om vi har kronor eller cent i fickan. Det spelar faktiskt ingen roll. Lingonen står där de är, och majstången reses varje år. Allt det som är Dalarnas kultur kommer tack god gud, både att överleva både denna debatt och oss. Är inte det skönt att veta?, sa Marit Paulsen Marita Ulvskog varnade för hög arbetslöshet om Sverige lämnar ifrån sig möjligheten att bestämma egen nivå på räntan. Marit Paulsen berömde den socialdemokratiska regeringen för att ha satt spår i EU. Hon sa att euron skapar ekonomisk stabilitet. Marita Ulvskog sa att Sverige lämnar ifrån sig bestämmanderätt och inte vinner något nytt inflytande som Sverige inte redan har. Hon sa också att Sverige redan nu kan delta i euroländernas förmöten till finansministermötena. Något som Marit Paulsen sa emot. Men Marita Ulskog fortsatte diskussionen. – Det finns ingenting som hindrar oss,. och vår finansminister, från att delta i mötena. Han har helt enkelt valt att inte delta, eftersom vi inte är med i det tredje steget av EMU. Men vi berörs ju i allra högsta grad av stabilitetspakten, därför är det fullt möjligt för Sverige att delta redan i dag om vi vill. Det finns inga nya sammanträdesbord för oss om vi går in i EMU, sa Marita Ulvskog. – Nu talar ju du faktiskt mot bättre vetande, eller hur? Vi har inte tillträde till det där mötet, svarade Marit Paulsen. Marita Ulvskog hör av sig till Ekot efter debatten. Hon har nu kontrollerat uppgifterna, och säger att Sverige inte kan sitta med i euroländernas finansministermöten.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".