Hotellbombaren antagligen identifierad

I Indonesien tror sig nu polisen ha tagit flera steg mot att identifiera självmordsbombaren, som fanns i bilen med den kraftiga sprängladdningen som exploderade utanför det amerikanskägda lyxhotellet Marriott i Jakarta i tisdags. Samtidigt har spänningen i landet stegrats ytterligare. I dag faller den första domen mot en av personerna misstänkta för terrorattackerna på Bali i höstas som krävde 202 liv.
Övervakningskamerans bilder från i tisdags visar en bil som närmar sig uppfarten till hotellet, men som stannar när vakter närmare sig, och sedan exploderar. Kodat medelande Den indonesiska polisen har också uppgett till australisk radio, att man tror sig har identifierat självmordsbombaren. En man som i ett kodat e-postmeddelande uttryckt sin önskan att utföra en självmordsattack. Kodorden han använt var, enligt polisen, de samma som det islamistiska terrornätverket Jemaah Islamiyah brukar använda. Nu ska polisen jämföra kroppsdelar och blod man hittat invid bilen och med DNA från den misstänktes föräldrar. Flera likheter Polisen pekar nu på fler likheter mellan dådet mot Marriott hotell och det på Bali i oktober, som att man i båda fallen använde en mobiltelefon för att detonera sprängladdningarna. Jemaah Islamiyah misstänks ligga bakom Baliattentaten. Balidom väntas På Bali, väntar just nu Amrozi på sin dom. Hans är den första, men drygt 30 är misstänkta för terrorattackerna som krävde 202 liv. Om han fälls riskerar han dödstraff. Trots det log han som vanligt när han anlände till den fullsatta rättsalen. Om några timmar, när man läst upp åtalet, och vittnesmålen från fler än 50 personer, väntas domen falla.
Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".