Schwarzenegger kan bli guvernör

Nu står det klart att actionhjälten Arnold Schwarzenegger ställer upp i guvernörsvalet i Kalifornien i oktober. Och han anses ha en reell chans att vinna.
Det var ett svårt beslut att fatta, sa Arnold Schwarzenegger. Men efter att ha konfererat med familjen ställde han upp som guvernörskandidat. Beslutet kom som en total överraskning, alla hade trott att han skulle tacka nej. Jay Leno Kalifornien är USAs största och rikaste delstat men också det ställe där, genom Hollywood, fantasi och verklighet blandas. Så det är väl där en filmstjärna ska bli guvernör. Typiskt är också att han offentliggjorde sin kandidatur, inte på någon politisk presskonferens, utan hos Jay Leno i hans talk-show. Schwarzenegger är inte någon udda figur i kampanjen utan en seriös kandidat med klara möjligheter att vinna. Han är ingift i den liberala Kennedy-familjen. Han är en mitteninriktad republikan som har goda utsikter att vinna också demokratiska röster. För demokraterna i Kalifornien kom det därför som en stor chock att Schwarzenegger ställer upp. Folkomröstning avgör Egentligen är det en folkomröstning som ska genomföras i Kalifornien, en folkomröstning om den impopuläre demokratiske guvernören Gray Davis ska avsättas. Väljarna ska också pricka för vem de vill ha som ny guvernör om Davis sparkas, och nu är alltså Schwarzenegger republikanernas kandidat. Demokraterna är i ett dilemma: om de sätter upp en populär kandidat riskerar Davis att avsättas och sen är det ändå oklart vem som blir ny guvernör. Om de inte nominerar ett populärt namn kanske folk istället vill ha Schwarzenegger. Ronald Reagan Bakgrunden till att guvernör Davis är så illa omtyckt är bland annat att Kalifornien har ett jättelikt budgetunderskott, minus 38 miljarder dollar, eller mer än 300 miljarder kronor. Att en guvernör avsätts har bara hänt en gång i USAs historia så folkomröstningen i Kalifornien är bara därigenom historisk. Kalifornien har för övrigt redan tidigare haft en filmstjärna som guvernör, närmare bestämt Ronald Reagan som sedan gick vidare och blev president.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".