Skadad av vit fosfor. Amnesty kräver att FN undersöker om Israel gjort sig skyldigt till krigsbrott under Gaza-kriget. Arkivfoto: Alfred de Montesquiou/Scanpix.
Gaza

Israel påstås ha använt splitterbomber

Det var inte bara granater med vit fosfor som användes av den israeliska armen under kriget i Gaza i början av året. Amnesty international menar även att tidigare okända splittervapen användes och kräver nu ansvar för krigsbrott.

Amnesty International, som haft en undersökningsgrupp på plats i flera veckor och nu begärt att FN nu undersöker vidare och utkräver ansvar för krigsbrott, fann också att tidigare okända vapen använts.

Brian Dooley var en de fyra i Amnesty Internationals undersökningsteam som tog sig in i Gaza redan medan kriget pågick och tidigt kunde samla bevis om krigsförbrytelser.

Bruket av vit fosfor, som ger förfärliga brännskador, var tidigt väldokumenterat, men Amnesty-teamet överväldigades, berättar han, av mängden, av omfattningen, av att det användes mot sjukhus, skolor och bostäder.

Bruket av fosfor förnekades länge av Israel, men det användes mot allting, säger Brian Dooley som i dag vittnat om Amnestys, som han säger ”starka bevis på krigsförbrytelser” inför delar av riksdagen.

Bland annat man fann var så kallade ”flechetter”, projektiler laddade med mängder, upp till 7 000, rakbladsvassa små metallpilar, 2,5 cm långa, som när projektilen exploderar penetrerar allt mänskligt inom en 300-metersradie.

Flechetter har använts förr, det som var helt nytt för Amnestys experter var ett hittills okänt djävulskt vapen.

Missiler packade med små, små metallkuber, 1,5 gånger 1,5 mm, miljoner i varje missil, svåra att hitta ens på obducenternas röntgenbilder.

Barn som väntade på en skolbuss dödades så, och två förskolebarn på en cykel, hävdar Amnesty.

Amnestys begäran till FN om utredning och lagföring undertecknats av 16 av världens mest erfarna jurister med erfarenhet från krigsförbrytelseprocesser.

Bland de 16 undertecknarna finns den sydafrikanske domaren Richard Goldstone som var chefsåklagare vid Krigsförbrytartribunalerna för Jugoslavien och Rwanda. Även FN:s tidigare människorättskommissarie Mary Robinson och den tidigare ärkebiskopen Desmond Tutu, Sydafrika har skrivit under.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".